Bild Blog

in Brend ambasadori | 13.10.2017.

Znamo šta ste radili prošlog ljeta

Razgovarali smo sa našim praktikantima, pardon, zaposlenima koji su već nešto više od godinu dana dio Bild tima. Ljiljana, Jovana, Miloš, Anton i Slaven su se prisjetili svojih prvih iskustava, a sa njima smo pričali i o tome šta rade sada i koliko im je praksa bila značajna, pa evo šta kaže prva VLP petorka. :)

This article is also available in: English

by: Sanja Mračević
Copywriter

Retrospektiva

Pričamo o praksi koja je donijela mnogo iskustva, novih znanja i dobre zabave, prije svega praktikantima, a onda i njihovim mentorima i svim zaposlenima. Da, da, onoj koja je našu svakodnevicu obojila novom energijom i koja nam je na kraju ostavila ono najdragocjenije - nove zaposlene koji su preživjeli lavovsku borbu i postali pravi Bildovci. Sigurni smo da ste se sada sjetili onoga što mi ne zaboravljamo. :)

Prvo i osnovno, zanimalo nas je kakvo je njihovo iskustvo nakon godinu dana rada u Bildu.

Slaven je bio kratak i jasan: Veoma dobro (na svoju ruku stavićemo ocjenu 4+ po staroj dobroj uvijek može bolje)

Jovana: Heeej, godinu dana sam u Bildu, zar to nije dovoljno? Ne bih ja tu ništa više dodala!

Okej, u Bildu je super, ali da li se viđenje profesije mijenja nakon jednogodišnjeg staža u kreativnoj agenciji, pitanje je sad?

Anton, zaposlen u IT sektoru firme, nam je objasnio kako je imao mogućnost da radi i u frontend i backend razvoju aplikacije, a pošto je on osoba koja nikada ne prestaje da uči, želja mu je da počne sa radom i na mobilnim aplikacijama. Koliko vremena treba da se želja pretvori u realnost u Bildu tema je nekog drugog blog posta, a sada riječ prepuštamo koleginici iz Marketing sektora:

Jovana: Marketing je moj izbor i ta ljubav traje još od 2. razreda srednje škole. U suštini, marketing teorija i praksa se veoma brzo mijenjaju, praktično iz dana u dan. Što prije to shvatite, biće vam lakše da se takmičite. I da, morate biti baaaaš brzi ako mislite da budete najbolji. Razmislite, možda bi bilo dobro da kupite i par patika za trčanje ;)

Kada radite ono što volite, teško je u moru projekata na kojima ste angažovani izdvojiti samo jedan koji vam je malo više prirastao srcu, ali kad se baš mora, evo šta bi to izdvojila naša prva petorka:

Šta je starije: kokoška ili jaje ili šta je teže: biti praktikant ili zaposleni u Bildu?

Miloš: Teže je isto. Da objasnim? Kad pohađate prakse kakva je bila Velika ljetnja praksa, razlika u odnosu na prosječan radni dan zaposlenog nije velika. Praksa je bila intezivna u svakom pogledu, nije bilo praznog hoda, a iako su neki projekti bili eksperimentalnog tipa rađeni su odgovorno, pa je prelaz sa prakse na konkretne zadatke bio… svilen. Ono što je grebalo tu svilu je viši nivo lične odgovornosti i direktna komunikacija sa klijentima.

Svileni prelaz, kažeš? Kad malo bolje razmislimo i vidimo kakav je intenzitet rada i učenja u pitanju, ne možemo reći da smo baš iznenađeni. Volja i ambicija praćene brojnim kursevima, konferencijama i seminarima od kojih izdvajamo: ImPRove 3 biznis seminar: Online PR i krizno komuniciranje sa Krešimirom Macanom, PHP konferenciju, Spark.me, LeapIn Podgorica, Google Analytics Academy kurseve i kurseve dostupne na Coursera i Udemy online platformama za učenje, rezultirali su tome da grebanje svile bude manje osjetno i da sada u našem Marketing timu imamo sve članove sertifikovane za Google Analytics, jednog Google AdWords eksperta, a uskoro ćemo ih imati još Sve u svemu, eksperata za digitalni marketing nam ne fali. :)

Miloš nam je dao detaljan odgovor, a njegovo mišljenje dijele i ostale kolege, ali čekajte da vidite šta su nam sve rekli kada smo ih pitali da nam kažu šta je presudilo tome da ostanu u Bildu i nakon prakse...

Ko to prijeti predivnim carevima?

Šala, šala, nema toga kod nas. Mislim, ima šale, ali o prijetnjama ni govora. Evo sada ozbiljno, šta mislite da je presudilo da ostanete u Bildu nakon prakse?

Slaven: Presudili su ljudi. Ovdje ima mnogo kvalitetnih kolega koji su uvijek spremni da izađu u susret i pomognu.

Anton: Pa dosta stvari. Prvo, sviđa mi se posao koji radim i mogu da kažem da moje znanje samo raste. Osim toga, dopada mi se kolektiv i način na koji radimo zajedno, jer koliko god da je posao težak, kada si u dobrom društvu, onda sve bude mnogo lakše.

Ljilja nam je priznala da se i dalje ponekad iznervira zbog stvari na koje ne može da utiče, kao što je to da na domaćem tržištu i dalje postoji mišljenje da digitalinm marketingom može da se bavi i komšijin sin koji stalno “visi” na Facebook-u. Pored brojnih teorijskih i praktičnih znanja koje je stekla tokom prakse, dinamičnost posla i pomjeranje ličnih granica je ono što joj je posebno pomoglo u daljem radu, a za neke koji nikada prije nisu radili u struci, praksa i posao donijeli su nešto sasvim novo:

Jovana: Nikada ranije nisam radila ništa u svojoj struci, tako da se može reći da je ovo moje prvo pravo radno iskustvo. Osim znanja i vještina, najdragocijenija mi je to što sam shvatila koliko zapravo vrijedim kao neko ko zaista doprinosi svojim radom i koliko je divno kad znaš da negdje pripadaš. :)

Pričali smo i o tome koliko se radni dan zaposlenog razlikuje od radnog dana praktikanta, s obzirom na to da su u oba slučaja radili po 8h dnevno (stiže automatski update od Ljilje da nije 8h dnevno, već 24/7 :) ) i zajedno zaključili da su sada mnogo produktivniji, da raspolažu većim obimom znanja i da je sjajan osjećaj kada shvatiš da neke zadatke koje si prije obavljao čitav radni dan, sada završiš do detalja za svega nekoliko sati.

Pa dobro, šta to onda radite čitav dan?

Uh, ovoliko posla zaslužuje sve pohvale. Nadamo se da ćete nastaviti istim tempom i da ćete još dugi niz godina biti dio Bild tima.

P.S Ne zaboravite da izaberete poklone za godišnjicu. ;)

U ostalim kategorijama

Pogledaj sve