Bild Blog

in Marketing & advertising services | 08.11.2017.

Niskokalorični marketing

Iz ugla digitalne agencije

Prosječan odnos klijent-agencija: kompleksan, dinamičan i šarenolik za obje strane. Kako ga predstaviti na što jednostavniji način, a ne biti pristrasan, zadatak je koji smo sebi postavili, pa evo kako to izgleda iz našeg ugla.

This article is also available in: English

by: Sanja Mračević
Copywriter

Ako vaš posao podrazumijeva komunikaciju sa velikim brojem ljudi, nije vam sigurno lako. Još manje ako se radi o klijentima sa kojima ste u stalnoj direktnoj komunikaciji. Tek (ne) možemo da zamislimo kako je to kada je u pitanju veliki broj pojedinaca najrazličitijih karaktera, navika i temperamenata.

Možemo li (još) malo da spustimo cijenu?

Scenario je poznat, a manje-više i razvoj događaja nakon postavljenog pitanja. Ukoliko je odgovor negativan, a klijent nije pretjerano upućen u digitalni marketing i kvalitetno prisustvo na npr. društvenim mrežama, vjerovatno će naći nekoga ko će taj posao obavljati po nižoj cijeni, jer društvenim mrežama svako može da se bavi, zar ne?

Svako može (i mora) da se hrani, ali da li će se svakog dana vaši obroci sastojati od pice, sendviča i burgera ili će to biti vaš izbor samo kada se u sitne sate vraćate sa žurke? Hajde da vidimo kakve to veze ima sa digitalnim marketingom.

Brza hrana je sjajno rješenje ukoliko želite da utolite glad, a nemate vremena da čekate na dužu pripremu obroka. Ipak, ukoliko stalno pribjegavate nečemu što ćete pojesti s nogu, vrlo brzo ćete primjetiti da vaše zdravstveno stanje i nije baš najbolje, da imate veoma malo energije, a o kondiciji da ne pričamo.

Zdrava hrana možda djeluje manje privlačno (u početku biste sigurno tužno gledali salatu i negaziranu vodu ispred vas, dok neko za stolom pored uživa u tom sočnom čizburgeru i pomfritu koji se tako dobro slažu sa hladnom Koka Kolom), potrebna je istrajnost u praktikovanju ovakvog načina ishrane, a mnogi će reći i dobre finansije. Ipak, pobornici zdrave ishrane na dugi rok uživaju brojne benefite: bolje zdravstveno stanje, polet, energiju i stres na mnogo manjem nivou.

U principu, ista logika važi i kod digitalnog marketinga, pa vam predstavljamo dva suprostavljena tabora: brzi i zdravi marketing. :)

Brzi marketing, baš kao i istoimena hrana, postiže samo jedan cilj: nešto se dešava, ima nas na Facebook-u.

I to je sve.

Na duži rok, bolje da vas nema, jer ako ovako nastavite, očekivani efekti će izostati, troškovi će rasti, a vi nećete imati energije za borbu na tržištu. I kako to mislite, privući ćete nove korisnike da vas posjete i kupe vaš proizvod ili uslugu, a onda vas i preporuče drugima?

Ovdje na scenu stupa zdravi marketing. Istina, u početku može djelovati odbojno zbog cijene, naročito ukoliko se radi o malom biznisu koji tek staje na noge, ali ne dajte se prevariti, jer upravo to može biti vaša šansa da zablistate  uz pomoć dobrog marketinga.

Ukoliko ste, pak, veliki biznis, važno je da znate da je 90% vaših postojećih i potencijalnih klijenata online i upravo tu će vas tražiti. Poruke zdravog marketinga usmjerene ka vašoj ciljnoj grupi uticaće na građenje čvršće veze, jačanje povjerenja u brend, a vaš stres oko toga kako će posao biti obavljen postaće prošlost, jer znate da ste svu brigu prepustili profesionalcima. Baš kao što brzi marketing, brzinom kao što mu samo ime kaže, preko noći može uništiti vaš imidž, a vama zadati glavobolje, pa čak i migrene. :)

Zašto to toliko košta?

Presudnu ulogu u formiranju cijene ima… pa, više faktora. Kada angažujete nekoga iza koga stoje jake reference, morate da znate da do toga nije došlo preko noći. Iza uspjeha i dobrog imidža određene kompanije stoje sati i sati rada marketing i dizajn tima utrošenih na istraživanje, razmjene ideja, učenje, prikupljanje novih znanja, praćenje trendova, dok su analiza tržišta i ciljne grupe priča za sebe kada se radi o kreiranju strategije nastupa na društvenim mrežama. I ovo je slučaj sa svakim pojedinačnim brendom kojeg taj tim zastupa.

Zašto kažemo tim? Zato što tu spadaju osobe koje vode komunikaciju sa klijentom, pregovaraju, dogovaraju sve što je za njega potrebno, kreiraju sadržaje u vidu teksta, grafike, videa ili animacije, vode računa da sve bude gramatički, smisleno i vizuelno besprekorno, tu su da u svakom trenutku odgovore na zahtjeve i upite koji dolaze putem društvenih mreža… Mogli bismo još da nabrajamo, ali vjerujemo da vam je već jasno da se ne radi o jednoj osobi, jer niko nije baš toliko svestran da svojim umijećem može baš svaki segment da isprati na iznadprosječnom nivou. Radi se o grupi ljudi koju angažujete da vodi brigu o tome, a sve to mora i da košta. :)

Ja znam dosta njih što rade više, a za duplo manji iznos

Rade, ali u najvećem broju slučajeva na kraju se ispostavi da su oni pripadnici prvog tabora. Svježe ideje, praćenje trendova, poznavanje vašeg biznisa i ciljne grupe, ažurnost i nepostojanje momenata “Ne znam šta ću sad, daj neki popularni citat da ubacim i dobro je to”, ima svoju cijenu.

Ovdje važi ona stara: “Bitan je kvalitet, a ne kvantitet”, jer zašto biste nekoga uopšte plaćali da na vašoj Facebook stranici u kontinuitetu objavljuje postove koji liče jedan na drugi, uz pratnju svih mogućih hashtag-ova (poseban krug pakla za one na engleskom jeziku koji su neispravno napisani), kad to možete i sami da radite ukoliko želite da se predstavite kao neko ko je krajnje neprofesionalan?

Možeš li da smisliš nešto fenomenalno i objaviš to sada?

U opisu posla marketara stoji i sposobnost prilagođavanja zahtjevima različitih klijenata i postizanje balansa sa ciljem očuvanja mentalnog zdravlja. :)

Nikakav problem, pristajemo i na sastanak u 8h ujutru, iako smo oni koji na posao redovno dolaze među posljednjima, svratićemo do vas da se dogovorimo oko pojedinosti za događaj koji organizujete i u 18:45h, a podrazumijeva se da ćemo na komentare i upite odgovarati i onda kada samo skrolujemo po Facebook-u pred spavanje.

Ipak, za neke stvari je malo teže napraviti kompromis, pa tako ne možemo smisliti, kreirati i objaviti ultra kreativan sadržaj koji će sve oboriti s nogu u roku od sad i odmah. Sadržaj tog tipa ne proizvode pripadnici drugog tabora, jer to zahtijeva dublje istraživanje, inspiraciju, a sve to zahtijeva i vrijeme.

Nadamo se da smo vas barem malo podstakli na razmišljanje kome ćete povjeriti svoj marketing, jer to ipak nije mala stvar. Za kraj, imamo još jednu poruku za vas, a ona glasi:

Izaberite pravi tabor i pazite svoju agenciju kao što ona pazi vas. ;)

U ostalim kategorijama

Pogledaj sve