Zašto veb sajt mora da se održava?

Kupili ste domen, izabrali hosting paket i pustili sajt u produkciju. Sada možete da se opustite, jer više ne morate da razmišljate o vašoj internet prezentaciji. Hmm, ili ipak da?  Ono što vas čeka jeste održavanje sajta kao stalna obaveza. Danas vas uvodimo u svijet održavanja sajtova.

zasto-we-sajt-mora-da-se-odrzava

Zašto je bitno održavanje sajtova?

Usluga održavanje sajta omogućava nesmetano učitavanje stranica vašeg sajta. Uz redovno održavanje, možete izbjeći postojanje “slomljenih” (broken) linkova, kao i mogućnost da vaš sajt ne funkcioniše na adekvatan način.

Redovni posjetioci vašeg sajta uvijek traže nešto novo. Nove informacije, proizvode, slike ili  funkcionalnosti. Upravo iz tog razloga, redovno ažuriranje i održavanje sajta su aktivnosti koje se moraju raditi u kontinuitetu. Čak i u slučaju da je vaš sajt atraktivan i “potkovan” SEO-om, održavanje sajta se, pogotovo u posljednjih nekoliko godina, posmatra kao neophodnost, a u nastavku ćemo vam otkriti i zašto.

 

Na koji način je moguće održavati sajt?

Održavanje sajta podrazumijeva standardne procedure koje se moraju obavljati u određenim vremenskim intervalima. Neke od njih koje je se najčešće koriste su:

1. Testiranje brzine sajta

Posljednje što vam treba jeste usporen rad i prikazivanje sadržaja na vašem veb sajtu. Koliko je brzina učitavanja sadržaja sajta značajna, govori i informacija da korisnik u prve 3 sekunde donese odluku da li će ostati na sajtu. Bilo bi dobro da se pobrinete da ih u te 3 sekunde zadržite, a ne natjerate da odu.

S druge strane, dolazni linkovi, koji su postali suvo zlato, jer “dovode” ljude na vaš sajt, će biti teško dostižni u slučaju sporog učitavanja stranica, koliko god da je sadržaj vašeg sajta zanimljiv i primamljiv.

2. Ažuriranje CMS-a

Ukoliko vaš sajt nije custom made, sigurno je rađen u nekom od najpopularnijih CMS sistema, gdje recimo “minornih” 59,9% otpada na WordPress. Najpopularniji CMS sistemi koji se koriste na teritoriji Crne Gore, Joomla i WordPress konstantno unapređuju svoje softvere. Unapređenje ovih softvera kroz nove verzije sistema, ima dvostruki značaj.

Prvi se tiče funkcionalnosti sajta - svaka nova verzija ima dodatne funkcije koji poboljšavaju korisničko iskustvo, a ono je danas na prvom mjestu zadržavanja posjetilaca. Druga strana ove priče se veže za sigurnost sajta, kao i samih posjetilaca sajta, jer unaprijeđene verzije smanjuju mogućnost hakerskih napada.

3. Provjeravanje “slomljenih” linkova

Kako smo već pisali u blog postu 404 - najpoznatija internet greška, nekada se može desiti da se određeni linkovi stranice “slome”. Do toga dovode, kako spoljni linkovi koji se nalaze na vašoj stranici, tako i unutrašnji linkovi. Svakako, povremeno je poželjno testirati unutrašnje i spoljne linkove sajta. Optimalno, trebalo bi ih provjeravati jednom mjesečno. Postoje različiti softveri za provjeru linkova (Xenu's Link Sleuth, Dead link checker, W3C link checker i Screaming Frog), manje i više pouzdani ukoliko se radi o manjim prezentacionim sajtovima, dok se za veće sajtove preporučuje da se opredijelite za pružaoce usluga održavanja sajta.

4. Provjera i monitoring uptime-a

Uvijek se može dogoditi da iz određenih tehničkih razloga vaš sajt bude nedostupan, tj. da se smanji njegov up-time. Kao i kod prethodne stavke, i kod provjere up-time-a, veliku pomoć možete dobiti od svog hosting provajdera, koji će vas uvijek blagovremeno obavjestiti ukoliko dođe do prekida u radu vašeg sajta. Up-time je svakako jedna od ključnih kategorija na koju morate obratiti pažnju i prilikom prvobitnog izbora hosting provajdera. Odaćemo vam tajnu: nije slučajno da se up-time u ponudama ponekad piše malim slovima, mada ko još obraća pažnju na to. ;)

5. Redovno pravljenje rezervnih kopija (backup) vašeg sajta

Ukoliko često mijenjate sadržaj na vašem sajtu, dodajete velike količine slika i video materijala, obavezno je pravljenje rezervnih kopija, ako ništa drugo, onda zbog praktičnih razloga. Ukoliko se desi da vaš veb sajt bude hakovan, vraćanjem na rezervnu kopiju koja nije adekvatno ažurirana, nećete biti u mogućnosti da vratite sav sadržaj koji je do tada unijet.

6. Sigurnost sistema

Ranjivost sajta od strane hakera i neautorizovanih korisnika je veća u slučaju neredovnog održavanja sajta. Hakerski napadi sajtova su svake godine sve učestaliji i generalno su na meti:

  • intelektualna svojina,

  • šifre,

  • rastući biznisi,

  • brojevi računa kreditnih kartica i sl.

Možda je suvišno, ali ćemo vas ipak podsjetiti: hakerskim napadima moguće je u potpunosti onesposobiti vaš sajt.

U 2017. godini 1 od 131 poslatih mailova je sadržao malware, a čak 43% napada je usmjereno na male biznise. Dodajte na to da većini kompanija treba i do 6 mjeseci da detektuju upad na svoju mrežu, pa razmislite koliko informacija ste već do sada odali, a da toga niste ni bili svjesni.

Održavanje sajtova je kontinuirani proces koji ne predstavlja samo puko ažuriranje sajta.

Korisnici usluga održavanja sajtova su ovaj dio “posla” prepustili stručnim licima - svojim hosting provajderima, kako bi bili sigurni da neće dolaziti do smetnji u radu njihovog sajta.

A, ako do sada niste razmišljali o značaju održavanja vašeg sajta, nadamo se da smo vas podstakli da makar razmislite, ako ništa drugo, koje to prednosti ova usluga može da vam donese.

Ukazali su nam svoje povjerenje
Postani jedan od njih