Wordcamp, Skoplje 2018

- Gospare, kupimo te u 9:00.
- Važi.
Kasnio je 30 minuta. Nije, kasnio je 3 minuta. Popravlja se.
 

Nakon što smo se utovarili krenusmo, s anđelima.

Glavni vozač Nemanja je za kormilom i uspješno nas doprema do graničnog prelaza Božaj, nakon čega se zaustavlja i govori: "’Ajde da voziš". Preuzeh volan i počeh nogom da pritiskam desnu papučicu. Auto kreće. Pauzu za kafu napravimo nešto kasnije, poslije Kukeša (grad u Albaniji). Nemanja se vraća na prvobitni položaj i četvorka nastavlja ka Kosovu. 
 
Kako je oglas za smještaj bio ‘fake’ kontaktirali smo Jodžicu, našeg tim leader-a, da nam pronađe novi smještaj, što je i uradila dosta brzo. Nakon niza promašenih ulica dolazimo do hotela. Ako nastavim sa detaljima ovo niko čitat’ neće.
 
Subota ujutro. Wordcamp Skoplje. Wordpress konferencija u Skoplju, zbog toga smo tu.

Wordcamp je konferencija posvećena Wordpress CMS-u i okuplja sve one koji koriste Wordpress ili imaju želju da ga koriste.
Prezenteri konferencije iznose najčešće zahtjeve klijenata i rješenja na različitim poljima (marketing, development, dizajn…).
Ovogodišnjem Wordcamp-u prisustvovalo je četvoro zaposlenih Bild Studia - Mirjana, Nemanja, Nikola i Emin iz Epikad sektora koji Wordpress koriste svakodnevno i iz tog razloga su izrazili želju da čuju nešto korisno što im može proširiti znanje na ovom polju.
 
Dosta zanimljivih tema se moglo čuti. Od optimizacije, keširanja, kreiranja premium Wordpress tema, pa i onih koje se ne tiču samog Wordpress-a. Posebno me je zainteresovala tema koja se tiče Flynt framework-a, čiji je jedan od kreatora govorio na konferenciji. Flynt je razvijen kako bi poslužio kreiranju Wordpress komponenti koje se mogu koristiti na bilo kom projektu, dakle, reusable.
 
Nakon konferencije slijedi after party na kom smo malo kasnili, jer smo morali da večeramo i da još jednom bacimo pogled na sve one silne skulpture koje krase glavni trg Skoplja.
 
Neđelja ujutro. Vrijeme za povratak. Doručkovali smo, spakovali stvari i put pod točkove.

Mira jedina sa sobom ima mapu i plan puta. Njene instrukcije? 
-Samo pravo!
 

They trust us, so should you!
Be one of them