Arhimed

Bookmakers Šansa

Crnogorski Telekom

Ova priča je krenula 2005. kada su veliki igrači počeli da pristižu u Crnu Goru. Jedan od njih, a mogli bismo reći i jedan od najprestižnijih, bio je Deutsche Telekom.

Kratak presjek

Ukratko, telekomunikacijski div u Crnoj Gori posluje pod imenom Crnogorski Telekom. Sa preko pola miliona korisnika i biznis okolinom u konstantnom pokretu, u Crnogorskom Telekomu se javila potreba za novim, unikatnim, veb-sajtom. Tu je Bild Studio uskočio sa ekspertizom i 20+ ljudi. Što se tiče obima projekta potrebno je samo reći da klijent ima 50% udjela u internet pokrivenosti i 33% u mobilnoj mreži na nivou države. I više od 500 zaposlenih, takođe.

Izazov

Sa rastućim online saobraćajem i zaokretom ka e-prodaji, Crnogorski Telekom nam je dao tačan zadatak izrade platforme, koja će biti intuitivna, više dinamična i responzivna.

Glavni izazov bila je automatizacija biznis procesa koji se tiču: e-commerce, marketinga, skladištenja i sistema za plaćanje.

Pritom, stara platforma je bila slabo integrisana sa backend sistemom za poručivanje. Stoga smo napravili integraciju sa AMDOCS back office sistemom Crnogorskog Telekoma i par drugih. Tokom cijelog procesa u obavezi smo bili da pratimo globalne smjernice Deutsche Telekom-a.

Rješenja

Za početak, Bild Studio je u potpunosti promijenio strukturu starog veb-sajta. Osmislili smo unikatne module i dizajnerska rješenja. Zatim smo se kompletno posvetili razvoju novog UX-a i dinamičkih e-commerce funkcionalnosti. E-commerce platforma sadrži potpuno funkcionalan katalog proizvoda. Ključni zahtjev od klijenta bila je – responzivnost, pa smo se potrudili da desktop i mobilna verzija budu bez razlike.

Nastaviće se…

S obzirom na to da se radi o specijalno rađenom veb-sajtu, Bild Studio je zadužen za održavanje i razvijanje novih funkcionalnosti. 

 • Jezici: C#, JavaScript
 • Back-End Developer: .NET Core, Entity Framework Core, MySQL
 • Front-End Developer: Vue.js, Vuex, Nuxt.js, Kendo UI, Node.js (npm), Webpack
 • Projektni Menadžment: Atlassian Jira, TFS, Skype, Discord, G suite

Link: Crnogorski Telekom

600+

veb-sajt stranica

40+

unikatnih stranica

40+

unikatno dizajniranih stranica

100+

dizajniranih vidžeta

Pimalion® – Marketing softver

Pimalion je belgijska kompanija koja razvija napredni marketinški alat za B2B i B2C poslovanje, onlajn i oflajn. Veleprodajni i maloprodajni lanci ga koriste u ogromnoj mjeri jer im omogućava da na dnevnoj bazi kreiraju publikacije (kataloge sa popustima itd.), koje su unaprijed pripremljene i generisane za sve kanale promocije i sve medije. Poslovanje kompanije Pimalion počiva na pet stubova: biznis model se oslanja na optimizaciju vremena, unaprijeđenje marketinških kampanja, promociju, multi-kanalni pristup, menadžment protoka informacija. Bild Studio na ovom projektu radi sa partnerima – Net2.

Pimalion marketinški alat koriste najveći brendovi u Evropi. Samo neki od njih su kompanije poput: CarrefourAuchanMr Bricolage itd.

Tehnologije:

 • Back-End: .Net Core 3, MongoDB, Lucene, Elastic Search
 • AI: Google Vision, Microsoft Computer Vision, IBM Watson, Google Translation
 • Front-End: Angular, Html5
 • Infrastruktura: 100% Cloud: Azure, MongoDB Atlas and managed services (LogEntries, Sendgrid…)
 • DevOPS: Azure DevOPS, PowerShell
 • Projektni Menadžment: Atlassian Jira, Confluence, Trello, Slack

10 000

automatski generisanih dokumenata za manje od dva sata

>30

podržanih platformi

>600

korisnika

>200

publikacija mjesečno

Safe Bikely

Intro

3.5M bicikala na svijetu godišnje “dobije noge”. Odnosno, šest po minuti. Naravno, biciklisti pokušavaju raznim vrstama “lanaca” i drugim sredstvima da spriječe krađu njihovog dragog prevoznog sredstva. Ali, kradljivci dobro znaju svoj zanat i uvijek su za korak ispred. Bar su bili do sada. Predstavljamo Safebikely – novu generaciju bezbjednog skladištenja bicikala. Ukratko pojašnjeno – na trotoaru, parku ili ispred kancelarije je veeeelika kutija – parking mjesto za bicikl. Sve što biciklista treba da uradi je da preuzme Safebikely aplikaciju i zaboravi na strah od krađe. Pritom, ako je u žurbi, obavlja kupovinu isl., korisnik u Safebikely kutiji može odložiti kese, pakete itd. Prostora ima sasvim dovoljno. 

Izazov

Naši partneri iz Norveške imali su spremnu aplikaciju, ali su joj bile potrebne modifikacije i unaprijeđenja. Problemi su uglavnom bili povezani sa generičkim bekend rješenjima, pa su performanse aplikacije bile značajno ograničene. To je u krajnjem uticalo na korisničko iskustvo. Logično, prvi zadatak koji smo preduzeli je rad na UX/UI-u, kao i osmišljavanje novih ideja za buduće implementacije. Programerski timovi dobili su zadatak da se pozabave kreiranjem potpuno novog admin panel-a.

Rješenja

Novi admin panel je u fazi razvoja i biće zasnovan na unaprijeđenoj arhitekturi. Naše djevojke i momci inkorporirali su novi dashboard za lakše praćenje biznis operacija. Dizajn tim je dobio poslasticu u vidu vizualizacije novog logoa za Safebikely. A, naš web development tim radi na novom sajtu. Mobilna aplikacija je osvježena novim bojama i pojednostavljenom formom za registraciju, kao i menijem za izbor jezika. S obzirom na to da govorimo o nekoj vrsti IoT sistema, naravno da smo na cloud-u.

Nastaviće se…

Sa klijentom smo trenutno u fazi pregovora o daljim koracima. Udruženim snagama razmišljamo o kreiranju potpuno nove mobilne aplikacije – ili drastičnoj modifikaciji dizajna postojeće. Takođe, razmatramo i kreiranje nove platforme za upravljanje uređajima.

 • Jezici: C#, JavaScript
 • Back-End Developer: .Net Core
 • Front-End Developer: React.js
 • DevOps: Azure DevOps, Azure Cloud
 • Projektni Manadžment: Atlassian Confluence, Slack, Hangouts

1257

aktivnih korisnika

1601

preuzetih aplikacija

6060

parkiranja

368

parking mjesta

53

lokacije

Showreel 2021.

11 godina je prošlo i danas sa ponosom možemo reći da smo postali premium partner nekim od najdinamičnijih i rastućih startapova i drugih igrača u Evropi. 

Konstantno radimo na proizvodnji novih ideja i softverskih rješenja za svijet koji se mijenja iz dana u dan.  

Sve što radimo radimo na osnovu design-driven ideologije, uz pomoć koje se trudimo da stvaramo najbolja korisnička iskustva.

Baci pogled na kratak presjek rada u haotičnoj 2020.

Baci i koji red ako ti se dopada i ako imaš neki dobar projekat koji je spreman za razvoj. Želimo da pomognemo.

Živjeli.

Ekhart Yoga

Zavirite u planetu Zen

“Migracija ka novom partneru za razvoj, sa platformom koja ima stotine hiljade posjetilaca mjesečno, veliki je iskorak. Još od prvog kontakta i tokom kompletnog procesa prelaska, Bild Studio je bio produženi član našeg tima i porodice. Sa jasnom komunikacijom i besprekornom dokumentacijom, Bild Studio se postarao da naš brend i korisničko iskustvo budu svjetlosnim godinama unaprijeđeni. Bild Studio je naša topla preporuka.” – (Bas Pol, osnivač Ekhart Yoga)

Intro

Ekhart Yoga je najveća onlajn joga platforma U Evropi, sa sjedištem u Nizozemskoj i korisnicima u 122 zemlje širom svijeta. Sa mjesečnim saobraćajem od 100K posjetilaca, 40TB video striminga i 80GB sadržaja, jedan je od najvećih igrača u biznisu. Sve je počelo 2012., kada je san Ester Ekhart postao java.

Danas, 50 učitelja nudi 4.5K onlajn joga kurseva i još mnogo toga…

Izazov

2018. platforma je iziskivala potpunu rekonstrukciju. Postojeći CMS je bio u konstantnim problemima, jer se bazirao na 50% generičkog koda. Takođe, kod je bio “na sve strane” i automatsko testiranje je bilo nemoguće. Mikroservisi su bili nedostupni zbog aplikacije Monolith. Cijeli sistem se naslanjao na staru verziju PHP-a, što je uticalo na bezbjednost platforme. Bild Studio je preuzeo zadatak da napravi ekvilibrijum između stabilnosti platforme i razvoja novih funkcija. U tom momentu, Ekhart Yoga nije bila u stanju da odgovori na povećanu popularnost rastućih tržišta na sve četiri strane planete.

Rješenja

Sastavili smo tim od 10 ljudi i sinhronizovali se u kratkom roku, kako bi klijentu predstavili moderan, prvoklasan, visokokvalitetan proizvod. U prvoj etapi, naš cilj je bilo održavanje platforme u životu i prevencija konstantnih “padova”. Pritom, sistem plaćanja je takođe bio na ivici kolapsa, pa smo odlučili da integrišemo novi. U toku stabilizacije platforme, došli smo do momenta gdje se pojavila mogućnost izgradnje nove sredine u Docker-u. Od te tačke, ideje su se samo ređale. Donijeli smo odluku da pređemo na cloud. Azure nam je dao priliku da imamo otvorenu infrastrukturu. A, onda je došlo vrijeme za poliranje. Naš UX tim pozabavio se izmjenama na homepage-u, on-boarding-u, flow-u notifikacija, redizajnom komentara i FAQ stranice.

Nastaviće se..

Iako su partneri iz Ekhart Yoga inicijalno stupili u kontakt sa svega nekoliko zahtjeva, u međuvremenu smo postali mala biznis-porodica. Konstultacije obavljamo na dnevnom nivou. Najvažnija zajednička odluka bio je kompletan rewrite platforme. Trenutno, naša vizija podijeljena je u tri cilja: nova skalabilna i stabilna sredina, brži i moderniji sajt, pouzdani i korisni podaci. U suštini, to znači da cijeli proces činimo lakšim, kako za korisnike tako i za sve sa druge strane platforme. Ljepšim, takođe.

Sada se svi yogi-ji mogu posvetiti čišćenju duše i tijela, bez problema. 

Dosta priče. Dio rezultata koje smo ostvarili su na Ekhart Yoga vebsajtu. U nastavku su zanimljive brojke…

1.258.371

novih korisnika

2.282.754

sesija

6.103.781

pregleda stranica

07:40 min

prosj. trajanje sesije

Nilex

Prateći tehničku revoluciju ‘90-ih tržište je prepoznalo razvoj efektnih ITSM rješenja koja mogu ubrzati, unaprijediti i održati kontinuitet široke palete biznisa. Mi vam predstavljamo dugogodišnjeg partnera – švedski Nilex, kompaniju posvećenu razvoju tehnoloških servisa, koja svojim klijentima pomaže da upravljaju resursima, još od 1993.

Izazov


Bild Studio učestvuje u full-cycle razvoju i dizajnu tehnološki održivih rješenja, koje naš partner Nilex nudi svojim klijentima. Na startu smo imali viziju o dugoročnom projektu i shvatili smo koliki je izazov pred nama, uzimajući u obzir stanje samog Nilex-ovog sistema. Cilj je bio njegovo unaprijeđenje u smislu tehnologije i prelazak na cloud. Nilex-ov strateški pristup usmjeren je na kreiranje novih prodajnih modela, što je značilo da se naši timovi moraju dodatno specijalizovati. Sve to kako bi targetirali tržišta Švedske, Norveške i Danske. 

Rješenje


Operativni problemi utiču na razvoj inovacija u svakoj grani industrije, pa su stoga ITSM rješenja sistemski dizajnirana da budu skalabilna i fleksibilna za dalju nadgradnju. Zato smo prionuli na kreiranje različitih modula, koji su podređeni specifičnoj prirodi biznisa Nilex-ovih klijenata pojedinačno. Oni su morali biti sveobuhvatni i laki za rukovanje. Na drugoj strani, mnoge nove funkcionalnosti pomogle su našem partneru da se pozabavi i sopstvenom poslovnom strategijom.

Rezultati


Nilex-ova ITSM rješenja značajno su unaprijeđena u domenu kvaliteta koda i sveukupne biznis arhitekture. Kompletno dokumentovani data modeli kreirani su i cilju lakšeg strukturiranja i upoređivanja podatak. Vremenom, Nilex je lansirao više paketa i verzija svojih proizvoda za servis menadžment.


Razvojem Agent i Self-Service portala centralizovana je komunikacijska komanda, što je doprinijelo značajnom prelasku klijenata, odnosno njihovih upita, sa mail-a. Većina zahtjeva vezanih za IT rješenja prolaze kroz servisni katalog, što klijentima omogućava da prate svoje resurse i rukovode drugim arhivama podataka. Alati za menadžment na društvenim mrežama pospješili su korisničko iskustvo i doprinijeli boljoj generalnoj inter-kanalnoj komunikaciji.


Proizvod je nedavno potpomognut novim moćnim i kompleksnim sistemom naplate, što će Nilex-ovim klijentima doprinijeti boljem upravljaju finansijama.

Sva rješenja na kojima radimo u skladu su sa međunarodnim ITIL praksama i usaglašena sa GDPR pravilima.  

Kako bi unaprijedili sami brend, Nilex je dobio novi dizajn vebsajta, po posljednjim UX smjernicama, kako bi otvorili vrata za nove klijente.

Tehnologije i alati

 • DevOPS: Private Cloud ( Mini data center)
 • Jezici: C#, JavaScript
 • Front-End: AngularJs, Kendo-ui, JQuery
 • Back-End: .Net, .Net Core, MSSQL, NHibernate, Visual Studio, Log4Net, IdentityServer, WCF, Windows Services, Entity Framework, MIcrosoft Bot Framework
 • Mobile Developer: Cordova
 • Manual and automation: web and mobile software testing
 • UX&UI: JustinMind
 • Projektni Menadžment: TFS, Skype, Discord, G suite

60:40

razmjera klijenata javni vs privatni sektor

100+

klijenata iz Danske, Švedske, Danske, Norveške i Njemačke

50 000+

krajnjih korisnika

>40%

opština u Švedskoj koristi Nilex

>30%

opština u Danskoj koristi Nilex

Nilex AB

Nekoliko softverskih paketa sa novim funkcionalnostima, implementirani u 10.7.4 verziji, a sve predstavljeno u novom videu koji smo radili za potrebe našeg klijenta i partnera, švedsku kompaniju Nilex AB.

Nilex platforma za uslužni menadžment (NSP) razvijena je radi unapređenja poslovanja kompanije, nezavisno od djelatnosti i veličine, kroz povećanje efikasnosti organizacije, poboljšanje interne komunikacije, kao i pozitivnije iskustvo krajnjih korisnika proizvoda i usluga kompanije.