Droids have taken over Montenegro

Uspješno završen ljetnji kurs za razvoj Android aplikacija

U nedjelju, 12.jula, završen je ljetnji akademski kurs „Droids are taking over the world“ u organizaciji BEST-a, uz podršku Telenor fondacije, Bild Studija, Univerziteta Crne Gore i mnogih drugih. Pet timova sastavljenih od 30 učesnika iz devet evropskih zemalja i Crne Gore, tokom trajanja ovog kursa, pod mentorstom IT stručnjaka iz Bild Studija, Montenegro Technology Centra, Prve banke i Telekoma, radili su na razvoju Android aplikacija.

Nakon zahtjevnog kursa i napornog rada, timovi i njihovi mentori osmislili su i razvili pet Android aplikacija:

1. Bluetooth chat (mentor Saša Adžić); 2. FaceMyBook (mentor Dejan Janjušević); 3. Market Calculator (mentor Genti Elezaj); 4. FindMe - Target group of user on the map (mentor Mladen Planić); 5. Memorize4.me (mentor Aleksandar Šestović).

 

1. Bluetooth chat - aplikacija omogućava da putem Bluetooth-a, na udaljenosti do 10 metara, chat-ujete sa korisinicima uređaja, koji su u pomenutom dometu, uz obostrano prihvatanje komunikacije, princip „no wi-fi, no credit, no problem“.

2. FaceMyBook – unosi novinu u stvaranje novih kontakata u Vašem imeniku. Ova aplikacija omogućava da tek „uhvaćenu“ sliku momentalno povežete sa postojećim kontaktom ili da dodate novi kontakt, kroz dodavanje niza filtera slici.

3. Market Calculator – je aplikacija koja će Vam olakšati trgovinu, kroz skeniranje bar koda proizvoda i automatsko sabiranje cijena. Svi mi koji smo pošli u trgovinu sa određenim budžetom znamo koliko vremena nam oduzima sabiranje cijena, sa ciljem da vidimo koliko stvari još možemo kupiti. U budućnosti, ovaj tim će raditi na razvoju dodatne funkcionalnosti na aplikaciji, putem koje ćete moći direktno na kasi da platite sve što ste sabrali u Vašoj korpi.

4. FindMe (Target group of user on map)– aplikacija počiva na ideji da prijatelje koji su pristali da budu u Vašem krugu, možete „pratiti“ na Google mapi. Ukoliko ste planirali putovanje i želite da vidite koga od prijatelja možete posjetiti, kao i ako ne želite da pogubite Vaše drugare na sljedećoj žurci, onda je ovo aplikacija za Vas.

5. Memorize4Me - pobjednička aplikacija se već nalazi na Play Store-u. Osim sjajne prezentacije, koja je pripremljena u vidu videa, ovaj tim je uspio da u potpunosti završi aplikaciju. Aplikacija podrazumjeva formiranje personalnih lista, npr. omiljenih restorana, kola, stanova, odnosno svega što inače bilježite i pokušavate da zapamtite, kroz ostavljanje kontakt informacija, slike, kao i rangiranja, odnosno ostavljanja rejtinga određenog mjesta, proizvoda ili usluge. “Perfect not to forget anything!”

Stručni žiri, sastavljen od mentora, predstavnika partnera i organizatora, ocjenjivao je  aplikacije po osnovu ideje, funkcionalnosti, dizajna, prezentacije aplikacija, kao i ostvarenog cilja.

Na osnovu svih kriterijumama, tim Aleksandra Šestovića, sa aplikacijom „Memorize4Me“, osvojio je najviše poena i nagrađen je smart uređajima za sve članove i mentora.

Na završnoj ceremoniji, svim učesnicima podijeljeni su sertifikati o učešću na kursu, kao i uvjerenje o osvojenim ECTS, koje mogu iskoristiti na matičnim fakultetima.

Ovo je sjajna prilika da se zahvalimo svim mentorima koji su na poziv BEST-a i Bild Studija pristali da budu mentori i izdvoje vrijeme kako bi svojim znanjem pomogli timovima da u relativno kratkom roku od ideje dođu do gotovih aplikacija. Svim učesnicima čestitamo na uloženom trudu i entuzijazmu koji su pokazali za vrijeme trajanje kursa. A organizatoru čestitamo na sjajnoj ideji i kompletnoj organizaciji, uz nadu da je ovo prvi u nizu kurseva koji će u budućnosti sa jednakim uspjehom organizovati, uz bezrezervnu podršku našeg tima.

A Vama preporučujemo da isprobate aplikaciju Memorize4Me i pomognete timu da je unaprijedi kroz Vaše sugestije i komentare.

Ukazali su nam svoje povjerenje
Postani jedan od njih