Pričanje priče do kraja

Ksenija Planić
Ksenija Planić
June 1, 2022

Nakon dvije godine bliskih susreta sa nasilnim dijelom naše stvarnosti, nisam oguglala na slučajeve porodičnog nasilja. No, iz ove perspektive, rekla bih da mi jeste “prenoćilo” i da u najmanju ruku napisano, konačno, može i treba da isteče, ogoljeno.

Potpisivanju ugovora sa Savjetom Evrope prethodilo je apliciranje na javni poziv, sa konceptom koji smo u par navrata mijenjali, prateći potrebe kampanje koja je bila usmjerena ka podizanju svijesti o besplatnoj pravnoj pomoći za žene, žrtve rodno zasnovanog nasilja.

Besplatna pravna pomoć

Biljo, Majo, hvala

Više je partnera sa kojima smo realizovali ovaj projekat. 

Pored Savjeta EU i Evropske unije, koji su finansirali projekat, u priču su bili uključeni SOS telefon Podgorica, Centar za ženska prava, Vrhovni sud, Udruženje sudija Crne Gore i tadašnje Ministarstvo pravde ljudskih i manjinskih prava. Ipak, najveću zahvalnost dugujemo Biljani Zeković i Maji Raičević koje su sastanke, mahom, pretvarale u korisne vebinare (lockdown nas je, kao i mnoge, primorao na online komunikaciju), a koji su se često završavali sa knedlom u grlu.

Riba na suvom

Tema nam je, iako naizgled poznata, u realnosti bila potpuno nepoznat teren. Nedostatak profesionalne pripreme za direktan rad sa žrtvama nasilja, uslovio je da radimo sa ženama koje su na prvoj liniji pomoći kada dođe do nasilja, koje je bilo povod za ovu kampanju.

Preview sedmog kruga pakla

Dante kaže – prvi pojas sedmog kruga pakla pune nasilnici prema bližnjima. A istraživanja kažu – žene su najčešće ubijane u svojim domovima od ruke sadašnjih ili bivših partnera.

Da bi razumjeli bolje, pridružili smo se dostupnim online grupama za podršku žrtvama nasilja. Obrasci ponašanja do kojih smo došli pri kreiranju persona su brzo počeli da se iscrtavaju.

Pročitali smo, ne tako mali broj istraživanja o nasilju, priručnika o besplatnoj pravnoj pomoći, demistifikovali, (najprije sebi) institut besplatne pravne pomoći i proces koji žene prolaze pri apliciranju za BPP. 

Konsultovali smo partnere kampanje sve dok posljednji dio slagalice nije uklopljen, i dok nismo razumjeli koje su sve barijere u glavama i životima žena koje ne prijavljuju i onima koje prijavljuju nasilje, a sve to kako bismo uopšte bili u poziciji da možemo da sklopimo narativ sa kojim će se identifikovati. 

Identifikovati – ko?

Žene. One žene koje trpe ili su pretrpjele rodno zasnovano nasilje i kojima je potrebna besplatna pravna pomoć. I javnost, jer je cilj bio, na ovaj ili onaj način, skrenuti pažnju na problem. Prije svega, otvoriti razgovor na datu temu.

“Rezultate kampanje mjerimo isključivo brojem otvorenih predmeta u sudu”

Obraćanje klijenta na dan potpisivanja ugovora

Omanji izazov: opšte je poznato, makar u našim vodama, da u radu sa ovoliko partnera postoji jedan kristalno jasan bloker – “politička korektnost”. Teško da je ijednoj agenciji stran dio brifa koji kaže: “moramo biti oprezni”. U glavama kreativaca riječ “oprezni” često ispiše fus notu nevidljivi. Može biti da je do nas. Ipak, hvala Aleksandru Trifunoviću što me vratio na ovaj trenutak u kom smo se našli tokom izrade kampanje.

Bildov pogled na svijet, kao i uvijek bi bio –  do rezultata teško možemo ako se utopimo u uobičajene i fasaderske komunikacije. U duhu toga, dozvolili su nam da se, uslovno rečeno, igramo.

I pored dugačke liste partnera, i cijeneći onu staru 100 glava – 100 ćudi, moramo reći da smo imali sjajnu saradnju sa klijentom, pogotovo sa glavnim timom programske kancelarije Savjeta EU, Ivonom, Marijom i Evgenijom. U pitanju je tim žena koje su okupile partnere poput Maje i Bilje, iza kojih je decenijska posvećenost ovoj temi.

Raditi sa ljudima kojima je stalo je ona razlika koja se broji.

Raskopčavanje

Osmislili smo više faza kampanje kako bismo pokrili sve ciljne grupe koje smo imali u vidu.

Fokus grupe i istraživanja su nam dali i bliži uvid u to koliko ima da se radi na ovoj temi i koliko je potrebno edukacije, naročito onim najmlađim, koji, nažalost nijesu bili ciljna grupa ovog konkretnog projekta. Jasno, to bi zahtijevalo novi projekat i moguće, drugačiji pristup.

Štrajkači kao esencija

Ako ste stigli do ove tačke, može vam biti interesantno da je, cijela kampanja spremna stajala u fioci preko četiri mjeseca. Razlog? Štrajk advokata. Koji nije poštedio ni uslugu besplatne pravne pomoći. Prosto, nije imalo smisla lansirati kampanju o pravnom istitutu čiji su esencijalni dio branioci. Između ostalog, jedan od ključnih razloga neprijavljivanja nasilja jeste materijalni status – ekonomska zavisnost žrtve od nasilnika – koji ih sprečava da angažuju upravo advokate. 

Doslovno, za vrijeme štrajka, žene kojima je bila neophodna bpp, su bile prepuštene sebi. Više puta nam je na sastancima sa ženskim organizacijama odzvonilo da žena, sama na sudu, protiv nasilnika, ima jako male šanse. 

Da li trpiš porodično nasilje?
Bez obzira na materijalni status, imaš pravo na besplatnu pravrnu pomoć.

Svedeno – Besplatna pravna pomoć je namijenja kao vid podrške žrtvama nasilja, bez obzira na stanje njihovog novčanika.

Žene prijavljuju

Jedna od stvari koje su nam predočene u startu jeste da žene prijavljuju nasilje. 

Brojke kažu da nadležni organi Crne Gore godišnje bilježe 2000 prijava ovog tipa. Problem je nedovoljna informisanost o postojanju instituta BPP koju im sistem nudi. 

Same institucije kroz koje žrtve prolaze ne informišu žene žrtve nasilja o tome da mogu ostvariti pomenuto pravo.

Otud i slogan #ispričajpričudokraja.

Slogan je podjednako okrenut institucijama kao podsjetnik da ispričaju svoj dio i informišu žrtve o službi besplatne pravne pomoći koliko i ženama koje trpe, i ne prijavljiju nasilje. Ostatak narativa je okrenut, naravno, svim ženama koje se nalaze u takvoj situaciji.

U čemu smo uživali

Social media izazov - Ispričaj priču do kraja

Nakon što smo tizerom privukli zeru pažnje i došli do početne baze pratilaca, prešli smo na nama najsmisleniji dio. Bacanje špice, kako stari Crnogorci kažu.

The Kesa

Ispričaj Priču Do Kraja - Tvit o kesi Jedeš li ga s mirom?

Osmislili smo malo drugačiju kesu za hljeb. U stvari, dvije. Sa posebnim sloganima. I čekali. Jedna je isplivala na Tviteru, i na kraju uzela pažnju i regiona.

A onda, ono, oko čega smo se ponajviše zauzeli.

Informativne i edukativne objave, koje su, na našu veliku radost, naišle na reakcije kojima se zbilja nismo nadali. Da pojasnimo, #ispričajpričudokraja nije kampanja koja ima budžet na nivou koji izdvajaju komercijalni brendovi, nije kampanja koja iskače iz smokija, zato joj je trebalo dodatne pažnje.

Milionski reach na Instagramu je za nas bila okej povratna informacija, al ni upola značajno koliko činjenica da smo imali lijepe brojke u pogledu broja sačuvanih postova. Pričamo o postovima koji se bave razbijanjem mitova koji su uvreženi u društvu, koji pokreću razgovor na temu šta je nasilje, šta je besplatna pravna pomoć, čemu služi, kako do nje i slično. To nam je dalo i gušt i informaciju da je kampanja ljudima korisna.

Na dan lansiranja kampanje desio se femicid

Početak kampanje teško da je mogao biti gori – istog dana se desio femicid. Kraj tog dana zaokružen je diljenjenjem objave ženskih organizacija, koje su pozivale na protest. Postavilo se bolno pitanje – kome da je ispričaju?
Ipak, Savjet Evrope je bio odlučan – svi, treba, da ispričamo priču do kraja. Okretanje glave nije bilo opcija.

Knedla u grlu

Kraj kampanje je obilježio femicid. Novi.

Rezultati

Pored osnovnih sudova u Crnoj Gori, koji bilježe gotovo dupli rast zahtjeva za BPP u odnosu na isti period prošle godine i NVO kuće koje su bile glavni partneri na projektu i na koje smo nerijetko upućivali žrtve bilježe ozbiljan rast zahtjeva za besplatnu pravnu pomoć.

Kampanja je odjeknula regionalno, a u Crnoj Gori – generisana vrijednost oglašavanja kampanje iznosi preko 60.000€ eura, što premašuje budžet koji nam je bio na raspolaganju za izradu kampanje.

CIM Forum Kotor nam je donio lijepe vijesti

Zahvaljujući predanom radu i oku žirija, u Kotoru smo nagrađeni sljedećim nagradama:

  • Agencija godine
  • Creativity
  • Best planning & creative usage of media

Veliko hvala timu Cim foruma.

Case study – prijave projekta za CIM forum

Tim koji potpisuje kreiranje kampanju je u osnovi mali, i broji svega nekoliko članova, no tim koji je iznio kampanju čini podugu listu sjajnih ljudi. Jer, Bild je takav – kad postoji nešto što je u korist zajednice, aktivira se pozamašan broj ljudi, što iz organizacije, što van nje, svi kažu da smo sekta, can you blame them, ali stvarno?

Neke ljude ipak moram ovdje pomenuti, Marko, Darman, Milivoje, Jovana, Stefan, Nina, Aleksandra, Iva.

Na kraju, veliko srce za žene koje su podržale inicijalni tizer kampanju koji je nastao u službi otvaranja razgovora na temu. Time su pokazale da ima ko da ispriča priču.

Kampanja Ispričaj Priču Do Kraja se nastavlja.

Ako ste stvarno stigli do ovdje, ako znate žrtvu nasilja, ne okrećite glavu. Uputite ih na besplatnu pravnu pomoć

#IspričajPričuDoKraja

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH