Žene u IT profesiji

Aleksandra Bošković
Aleksandra Bošković
May 24, 2019

U sklopu projekta ”Female Youth 4ICT” u četvrtak 09. maja, IPC Tehnopolis organizovao je konferenciju pod nazivom “Go Digital“, na kojoj je jedna od panelistkinja bila i Aleksandra Bošković, CEO Bilda. Na panelu govorile su i Nada Rakočević (Privredna komora CG),  Mirjana Begović (Ministarstvo javne uprave CG), Sanja Simonović (M:tel) i doc. dr Ivana Ognjanović (UDG) i učesnica Nataša Mijatović, koja je uspješno vodila panel. 

Cilj pomenutog projekta je edukacija i motivacija mladih djevojaka sa prostora Crne Gore, Bosne i Hercegovine da započnu karijeru u IT sektoru razmjenom najboljih praksi, neformalnom edukacijom i prenosom znanja i vještina od evropskih partnera. 

Iz dana u dan IT profesijom se bavi sve veći broj žena, koje ne moraju nužno imati klasično IT obrazovanje, budući da sve više IT kompanija organizuje kurseve i prakse, uz koje lakše možemo doći do zaposlenja ili promjene zanimanja. Tokom konferencije skrenuli smo pažnju na mogućnosti unapređenja žena u IT sektoru, budući da veliki broj žena pronalazi mjesto na middle menadžment pozicijama, dok su top menadžment pozicije i dalje uglavnom “rezervisane” za muškarce.

Pored toga govorili smo i o mnogim prednostima koje nudi IT profesija, a to su: mogućnost rada od kuće, internacionalno iskustvo a da ne izađete iz svoje zemlje, konstantno usavršavanje i pristup globalnom tržištu rada. Osnov uspješne karijere jeste učenje, praćenje trendova i njihova uspješna primjena. Posvećenost, zainteresovanost, dobra organizacija vremena i trud su putanje kojima možete doći do dobrog posla i sebi omogućiti da radite bilo kada sa bilo kog mjesta. 

Naposletku smo ukazali na to da IT sektor bilježi sve veći rast u našoj i zemljama regiona, te da predstavlja obećavajući sektor za inovacije i zapošljavanje.

Po završetku konferencije, panelistikinje su imale priliku da ocjene prezentacije, na kojim su radile učesnice projekta. Entuzijazam i inovativan pristup rješavanja problema koji pogađaju lokalne zajednice i pojedince, učinio je donošenje odluke o pobjedničkoj ekipi teškom, ali je odluka donesena u korist ekipe djevojaka koje su osmislile aplikaciju za oboljele od dijabetesa. ICT Tehnopolis je obezbijedio vrijedne nagrade, ne samo za pobjednice, već i za sve ostale učesnice, čime je vjerujemo dodatno motivisao sve učesnice da ostanu vjerne svojim idejama i da ih u narednom periodu dodatno usavrše.

Drago nam je što smo imali priliku da budemo dio ove konferencije i svojim dugogodišnjim iskustvom predočimo mladim ženama šta mogu da očekuju od rada u ICT sektoru, kao i u kom smjeru bi trebale da idu ukoliko se odluče da IT baš bude njihova karijera. 

Još jednom veliko hvala IPC Tehnopolisu na pozivu da učestvujemo i podijelimo našu priču,u društvu uspješnih poslovnih žena, pred budućim nadama ICT-a. 

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH