Distanca, maska i poslovni R’n’R

Marko Vukajlović
Marko Vukajlović
February 22, 2021

2020. je bila toliko kompleksna da je teško dati joj neki epitet. Spriječeni smo da proslavimo jubilarni 10-ti rođendan, a diskont nam je svakako poslao pik-apa i fakturu, tako da… Da se ne baci. Rad od kuće je postao dosadan. Falilo nam je druženja (fali nam i dalje). Sve u svemu, 2020. je bila tužna godina za mnoge. Za Bild Studio, u poslovnom smislu, bila je više nego OK.

Trend rasta je nastavljen, uprkos svemu. U momentu izbijanja pandemije, bilo nas je 75. Do kraja 2021. biće nas preko 100. 

Otvaranje novih tržišta

Od osnivanja i petljanja oko vebsajtova i veb dizajna, Bild Studio je prošao kroz nekoliko metamorfoza. Na koncu prve decenije poslovanja, profilisali smo se kao Software development kompanija, koja sarađuje sa partnerima širom Evrope. Do sada su nas zavoljeli uglavnom u DACH regionu i zemljama Beneluksa.

2020. svijet je stao, ali ne i naš Business development tim, pa smo proširili opseg djelovanja i unaprijedili korpus usluga. 

Finska

Sve je počelo sa e-learning platformom – Funzi. Funzi koristi kompleksnu mobilnu tehnologiju, kako bi učenje učinio zabavnim u bilo koje doba i bilo gdje na planeti. Kursevi su optimizovani za lak sistem praćenja gradiva. Do toga se došlo upotrebom unikatne mobilne pedagogije i naučno dokazanih metoda učenja. Kako bi odstupili od konvencionalnog “školovanja”, korisnici na raspolaganju imaju učenje u porcijama, kvizove, rokovi ne postoje, tako da ritam učenja zavisi isključivo od učenika. 

Funzi – e-learning platforma

Tech detalji:

  • Jezici: JavaScript
  • Front-End Developer: JavaScript
  • Back-End Developer: MongoDB, NodeJS
  • Projektni Menadžment: Atlassian Jira, Confluence, Notion, Slack

Poljska

Talent Alpha iz Krakova je SaaS za otkrivanje tehnološkog kadra. U skladu sa rastućim poslovnim apetitima, kompaniji je bio neophodan redizajn sajta i to u rekordnom roku. Naš zadatak je bio vezan za razvoj, testiranje i produkciju. Koristili smo custom WordPress temu sa Gutenberg live editor mogućnostima. Bootstrap sa svim SASS modulima korišćen je u domenu CSS framework-a. Nekoliko neprospavanih dana kasnije, drugari iz Talent Alpha mogli su na miru da uživaju u velikoj korporativnoj proslavi, predstavljajući novi, redizajniran i unaprijeđen vebsajt.

Talent Alpha – razvoj vebsajta

Austrija

UNIQA Insurance Group AG je gigant sa kojim Bild Studio već godinama sarađuje širom Evrope. UNIQA Pure je digitalna platforma za osiguranje, koja ima za cilj bolje korisničko iskustvo na svega par klikova. Platforma trenutno nudi onlajn kupovinu i menadžment kućnih i putničkih polisa, sa planom proširenja portfolija u narednom periodu.

Uniqa Pure – razvoj prototipa

Domaći teren

2021. nastavljamo da radimo na novim funkcionalnostima za međunarodne teškaše, naše dugoročne partnere Telekom Crna Gora, u moru drugih… 

Telekom Crna Gora – custom rađen webshop

Rađanje naših proizvoda

U 2020. ušli smo sa velikim planovima i, kako bi to Ksenija rekla – sanjali avione i kamione. Međutim, nesigurnost koja se opravdano uvukla pod kožu učinila je da dobar dio klijenata udari jedno veliko ⏸. Da ne bi dozvolili panici da se uvuče u naše redove, morali smo reagovati *promptno i prerasporediti slobodne resurse.
*promptno – izraz koji se koristi na Linkedin-u i vjerovatno znači “brzo” prim.prev.

Dizajn sistem

Kreiranje rješenja na naš način iziskuje mnogo vremena, strpljenja i progresivnih ljudi. Kako bi skratili taj proces, odlučili smo da uspostavimo centralizovani sistem, koji će biti baza za sve naredne projekte. 

“Dizajn sistem je set smjernica, standarda, komponenti i pattern-a čijim kombinovanjem je moguće na standardizovan način pokriti veliki broj slučajeva upotrebe interfejsa i samim tim napraviti veliki broj Web aplikacija uz smanjenu potrebu za izradom custom rješenja.”

Danko Keković, kreator dizajn sistema

Dizajn sistem bi trebalo da ubrza razvojne i dizajn procese, kvalitet i konzistentnost finalnih proizvoda podigne na viši nivo, kao i da unaprijedi komunikaciju i rad unutar timova. Baza cijele operacije je Google Material Design System. Na kraju će najvjerovatnije biti open source alat, što znači da ćemo mnogim kolegama olakšati posao. 

Bild ERP

Bild ERP je naše čedo za unaprijeđenje poslovne prakse, automatizaciju internih procesa i standardizaciju znanja i radnih procedura. Razvija se po principu “design-driven” strateškog sistema razvoja kompanije, uz poštovanje najboljih UX&UI praksi. Plan je da ga testiramo ove godine, a zatim da iskoristimo 2022. i pokušamo da ga “unovčimo”. 

Takođe, već smo govorili o aplikaciji Mennoo

Mennoo – Mobile app

 Iza zavjese

Sve usluge na našem meniju podržane su snažnom mrežom komunikacije među timovima. Business development, finansije i HR konstantno razvijaju nove taktike kako bi procesi unutar kompanije bili besprekorni, kako bi se poštovali rokovi i finansijska konstrukcija.

Glavni cilj za 2021./2022. je zapošljavanje novih, visoko kvalifikovanih inženjera. Nikada prije nijesmo imali toliku potrebu za novim kolegama i testiranjem novih stvari, dok očekujemo da naš tim pređe magičnu brojku od 100 ljudi! Ali, o tome više u nadolazećem postu. 

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH