Digitalni marketing u poljoprivredi

Tijana Ostojić
Tijana Ostojić
December 11, 2019

U sklopu projekta “Okusi prirodu”, u nedjelju 02. decembra, NVO organizacija “Da zaživi selo” je organizovala radionicu u Pljevljima na temu “Digitalni marketing u službi promocije organskih poljoprivrednih proizvoda”.
Ljiljana Polić, PR, i Tijana Ostojić, Content Writer, iz Bild Studija su održale predavanje sa ciljem edukovanja poljoprivrednih proizvođača o digitalnoj promociji organskih proizvoda i plasmanu istih preko online kanala. Činjenica je da se kod nas i u regionu proizvođači organskih poljoprivrednih proizvoda pretežno oslanjaju na tradicionalne kanale promocije, te da je digitalizacija neophodna i u ovom segmentu poslovanja. 

Učesnici radionice imali su priliku da čuju da biti prisutan na online platformama više nije bonus, već je neophodnost.  Ukazali smo na isplativost online promocije, pogotovo za sve one koji tek razvijaju svoj posao, kojima je primarno koliko novca ta promocija iziskuje. Objasnili smo da kada je u pitanju digitalni marketing, kvalitetan sadržaj, ažurnost, pristupačnost, prijatan i prijateljski ton, igraju daleko veću ulogu nego sama veličina i zastupljenost nekog brenda. 

Danas, društvene mreže imaju ključnu ulogu u uspostavljanju stabilne veze sa kupcima, tj. potencijalnim i trenutnim kupcima. Govorili smo o razvoju digitalne stragije kao jednoj od neophodnosti za unapređenje biznisa, definišući korak po korak način na koji će se predstavljati online, planirati pristup svakoj kampanji i time značajno smanjiti resurse i vrijeme. Predstavili smo način promocije na Facebook-u i Instagram-u, i na primjerima pokazali razlike u naizgled istovjetnim objavama. Pored ovoga, na konkretnom primjeru smo objasnili i kako kreirati kampanju u Ads Manager-u, kako odrediti svoj cilj, ciljne grupe i na koji način kontrolisati uloženi novac.

Tokom radionice skrenuli smo pažnju na važnost isticanja priče koja stoji iza proizvoda, vlasnika ili samog procesa proizvodnje. Dobra priča je središnji oslonac svakog dobrog maketinga. Ta se priča može odnositi na životni put nekog od osnivača, jedinstvenost usluge, funkcionalnost ili korisnost proizvoda, bogatstvo sadržaja ponude i slično. Ali prije svega, priču treba učiniti jednostavnom za prenošenje od pojedinca do pojedinca, i uvijek imati u vidu da su njeni atributi: istinitost, uvjerljivost, jednostavnost i usmjerenost na osećanja. Međutim, svaka online promocija iziskuje kontinuitet u pričanju priče i komunikaciji sa korisnicima. 

Naposletku, upoznali smo učesnike sa Google oglašavanjem i važnosti optimizacije njihovih veb sajtova. Tokom dvočasovne diskusije, učesnici su imali priliku da na praktičnim primjerima uoče prednosti i nedostatke pojedinih društvenih stranica njihove konkurencije. Učesnicima radionice smo udijelili praktične savjete kako bi unaprijedili svoje profile i bili samostalni u kreiranju online kampanja za svoje proizvode. Potom smo podstakli diskusiju i o offline promociji koja bi se uvezala sa njihovim online kanalima i na ovaj način zaokružili predavanje sa par korisnih ideja više. 

Drago nam je što smo imali priliku da budemo dio ove radionice i na konkretnim primjerima pokažemo prisutnim proizvođačima iz Pljevalja da digitalni kanali ne treba da ostanu nepoznanica i da je to neminovnost u njihovom plasiranju proizvoda.

*Sve slike su preuzete sa PVportal.me.

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH