Influenseri u marketingu

Vladimir Zenović
Vladimir Zenović
May 31, 2019

U utorak 17.04. prisustvovali smo predavanju “Influenseri u marketingu” koji je organizovala Privredna komora Crne Gore. 

Činjenica je da se kod nas mnoge kompanije oslanjaju samo na tradicionalni način marketinga, koji više nema toliko uspjeha kao što je imao ranije. Pojavom novih tehnologija i sam marketing se prilagođavao, pa se osim već postojećih načina oglašavanja broj kanala komunikacije proširio.  

Tehnološki napredak u posljednje dvije decenije donio je i novi način komunikacije sa potrošačima koji je više personalizovan, što je rezultovalo nekim novim zanimanjima koja će pomoći brendovima da dođu do većeg broja potrošača.

U današnje vrijeme ljudi se informišu putem: Instagrama, Facebooka, Twitera, YouTube-a, portala i drugih online platformi. Stoga influenseri imaju značajnu ulogu u oglašavanju, jer na svojim profilima imaju mogućnost plasiranja poruke velikom broju pratilaca koji im vjeruju. Iako reklamiraju, influenseri govore o sopstvenom iskustvu i u reklamu unose lični doživljaj za koju se online potrošači više vezuju nego za običnu  reklamu. 

Različita istraživanja pokazuju da brendovi kroz influensere ostvaruju veći povrat investicije, u odnosu na tradicionalne marketing kanale. Tako da, slobodno, možemo govoriti o influenseru kao novom zanimanju na tržištu rada.

A kako je biti influenser u Crnoj Gori?

Adrijana Vešović, @zombijana pratiocima poznata kao Zombijana Bones društvene mreže je okrenula u svoju korist jer je od društvenih mreža napravila svoj portfolio. Svojim ilustracijama nam govori o sebi, svojim stavovima i načinu na koji razmišlja.

Nataša Gardašević –  @njezvanova, Kana Tomašević – @kana_tomašević, Milena Pajović @milena_p_ i Kristina Mihailović – izvršna direktorica Udruženja Roditelji, govorile su o prednostima i manama influenser marketinga u Crnoj Gori i koliko firme  prepoznaju značaj. Danas je postalo očigledno da potrošači traže informacije online putem, prije nego što se odluče za određeni proizvod, jer reklamiranje nije više priča o karakteristikama proizvoda već o zadovoljstvu potrošača.  Zato influenseri i blogeri tu igraju ključnu ulogu, jer je preporuka određenog brenda mnogo efikasnija od same reklame. 

Evidentno je da su brendovi shvatili važnost influensera koji kroz lični pristup šalju poruku brenda određenojciljnoj grupi.

Jedan od savijeta koji smo čuli na predavanju je da ukoliko želite da se bavite ovim poslom jeste da to radite isključivo iz ljubavi, da napravite strategiju budućih saradnji i objava i uvijek  u iste unesete i dio privatnog života i iskustva, jer je to način da vam se pratioci približe i steknu povjerenje u vas.  Kada krenu prve poslovne ponude profesionalnost i posvećenost ne smiju izostajati. 

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH