Besplatni finansijski alati

Jovana Đuričić
Jovana Đuričić
October 11, 2016

Savremeno poslovanje se ne može zamisliti bez adekvatnog finansijskog planiranja, jer realizacija bilo koje ideje ili projekta sa sobom povlači i analizu i procjenu troškova, kao i moguće dobiti.

Istražili smo najjednostavnije besplatne alate koji se mogu koristiti u svrhe upravljanja finansijama, i po izboru autorke odabrano je 5 najinteresantnijih softvera:

1. Hard office

Na prvom mjestu naše liste se nalazi Hard office poslovni sistem, budući da se vrlo lako možete snaći u interfejsu njegovih alata, koji su jednostavni, a pritom na našem jeziku. Koriste ga kako male, tako i firme srednje veličine.

Hard office u svojoj ponudi uključuje sljedeće besplatne alate, koje u zavisnosti od vaših potreba možete zasebno preuzeti i koristiti:

  • Blagajna – nalozi za isplatu, naplatu i dnevnik blagajne. 
  • Hold obračun zarada – u sklopu ovog alata možete upravljati ličnim primanjima, bolovanjima, zaradama, akontacijama i slično. Obračun se može vršiti na osnovu neto i bruto cijena rada.
  • Osnovna sredstva – obračun amortizacije, godišnji i periodični obračuni
  • Fakturisanje računa – računi, predračuni, praćenje zaliha, kartice kupaca, robe

Ono što je karakteristično za ove alate jeste da se svi mogu koristiti kako za jednu firmu, tako i za rad u agencijskom modu (koji podrazumijeva rad sa više firmi). Mana ovih alata je što nijesu dostupni na drugim platformama, izuzev kompjutera.

Pojedinačna licenca – Uz uplatu od svega 10€ na godišnjem nivou, možete dobiti licencu za jednu firmu na jednom računu, koja vam takođe daje i pogodnost tehničke podrške putem telefona, koja u besplatnoj verziji nije dostupna. 
Serverska licenca – Uz uplatu od 20€ godišnje, dobijate jedan server za više korisnika i više radnih jedinica u mreži. Pored telefonske tehničke podrške, uključena je i daljinska podrška, gdje se putem daljinskog pristupa vašem računaru mogu riješiti složeniji problemi nastali u radu.

2. Wave

Preko dva i po miliona malih preduzeća, koja imaju do 10 zapošljenih, koristi ovaj sjajni online cloud softver. Wave svoj kompletan osnovni paket nudi besplatno.

Osnovni paket uključuje: 

-Računovodstvene izvještaje
-Kreiranje i slanje faktura
-E-mail podršku

Sudeći po kritikama i broju korisnika ovog finansijskog softvera, bilo nam je odmah jasno da ovaj softver treba da se nađe na našoj listi.

Naš početni korak je naravno bila registracija, koja je bila začuđujuće jednostavna i brza. Pored standardne registracije putem e-maila, dostupna je i registracija putem vašeg Google i Facebook naloga. Odmah nakon registrovanja, pristupa se unosu imena vaše firme, kao i izboru tipa biznisa, što je vrlo bitno iz razloga što Wave personalizuje dashboard na način da najbolje odgovara vašim zahtjevima. Osim toga, moguće je unijeti podatke kao što su broj telefona i adresa kompanije, tako da se one automatski mogu generisati na vašim finansijskim dokumentima.
U softveru su ugrađeni templejti faktura, gdje možete birati između par veoma zanimljivih obrazaca. Ono što predstavlja posebno lijep detalj jeste mogućnost dodavanja vašeg logotipa na sam obrazac, što će vašim fakturama dati dodatni pečat profesionalnosti.
Još jedna pogodnost je i ta da softver automatski vrši backup vaših podataka, tako da ne morate brinuti o eventualnom gubitku dragocjenih podataka. Interesantno je i to da se ovaj softver može koristiti i na telefonu. 
Na sajt-u Capterra.comWave je ocijenjen sa 4,5* a na linku možete pročitati preporuke i komentare korisnika ovog softvera.

3. Money Manager Ex

Koriste ga kako preduzetnici, tako i male firme zbog svog veoma intuitivnog interfejsa. Postoji i verzija za Android operativni sistem. Ono što je interesantno jeste da ovaj softver možete posmatrati kao prenosivu aplikaciju, jer ga lako možete sačuvati i koristiti na svom USB-u, bez potrebne instalacije, gdje god da vam zatreba.

Glavne karakteristike ovog programa su:

-Provjera kreditnih kartica, štednje, investicija
-Budžet i cash flow predviđanja
-Jednostavno izvještavanje sa grafikonima i dijagramima (moguće je importovati Excel fajlove i kreirati izvještaje)
-Podrška međunarodnih jezika (dostupna su 24 jezika, uključujući i naš jezik)

Aplikacija je dostupna za Windows, MacOS, Linux, Android operativne sisteme, a možete je download-ovati na ovom linku. Uz aplikaciju dobijate i mini priručnik, koji i više nego opširno prikazuje sve što je potrebno da znate da biste njime mogli rukovati na adekvatan način. Na sajtu Sourceforge.net, ovaj softver je ocijenjen sa 4*, a na linku možete pročitati kritike i preporuke korisnika ovog softvera.

4. NCH Express Invoice

Jedan od najjednostavnijih programa za generisanje faktura i narudžbi. Interfejs koji se prilagođava zavisno od toga da li ste kompanija koja se bavi proizvodima, uslugama ili i proizvodima i uslugama. Podržane su verzije za Windows, Mac OS X, iPad App, Android i Kindle. Ono što je ograničavajuća činjenica jeste da je besplatan, samo u slučaju kada preduzeće broji do 5 članova kolektiva. U suprotnom se plaća od 39,99 do 49,99$. Isprobali smo ga, i možemo konstatovati da, makar što se tilče kreiranje faktura, sigurno nećete naći jednostavniji softver. Ovaj program možete download-ovati na linku.

Glavne karakteristike:

-Laka izrada faktura
-Prilagođavanje faktura, uključujući logo, tekst i sl.
-Čuvanje i slanje faktura direktno iz aplikacije u PDF formatu, elektronskom poštom ili fax-om
-Automatsko slanje izjava kupcima u slučaju neizmirenih obaveza

Ono što nam se nije dopalo, jeste da fakture izgledaju poprilično jednostavno (za razliku od onih koje vam pruža Wave softver), ali mogućnost kreiranja i štampanja faktura offline, kao i lakoća njihovog kreiranja, ovom programu ipak daje prednost nad ostalima.

5. Manager

Veoma jednostavan, intuitivan, potpuno besplatan softver koji omogućava korišćenje modula za fakturisanje, kreiranje blagajne, potraživanja i sl. Program je pogodan za manje kompanije i moguće ga je instalirati za svega par minuta. Dostupan u desktop, cloud i server varijanti, s tim što treba napomenuti da je program besplatan, samo u desktop varijanti.

Ovaj program obuhvata: 

Glavnu knjigu, upravljanje gotovinom, rashode, potraživanja, račune, kupovne naloge, obračune i fakturisanje, bilans uspjeha, izvještaj o promjenama na kapitalu, PDV, i još mnogo toga

Manager je softver sa kojim zapravo posjedujete kompletno računovodstvo. Sjajna pogodnost je i ta što je u aplikaciji ugrađen vodič uz pomoć kojeg ćete moči da naučite sve što je neophodno za korišćenje ovog softvera. Aplikacija takođe ima i online forum na kome možete podijeliti sve svoje sugestije i nedoumice, ali i dobiti korisne savjete postojećih korisnika. Dostupan je i izbor velikog broja jezika, a aplikacija podržava i naš jezik. Na Capterra.com sajtu možete pronaći komentare i ocjene korisnika, gdje je softver ocijenjen sa 4,5*.

Excel obrasci

Naravno dostupne su vam i neke najjednostavnije opcije, koje ipak zahtijevaju malo više truda da biste vodili svoje finansije. Neki osnovni obrasci koje smo za vas našli online, a koje možete koristiti u Excel-u su sledeći:

-Ukoliko planirate troškove za vaš start up, detaljan, a jednostavan obrazac za izračunavanje svih vaših troškova, možete download-ovati na linku.
-Različite kategorije obrazaca možete naći na sajtu Smartsheet, bilo da se radi o računima, izvještajima tokova gotovine, izvještaju o troškovima i sl. 
-Na sajtu Beginner-bookkeeping mogu se naći gotovo sve vrste izvještaja (takođe za svaki pojedinačni obrazac imate i korake i primjere na koji način se organizuju određeni izvještaji, što će učiniti da ih još jednostavnije koristite).

Iako ne nude svi finansijski alati iste mogućnosti, oni su postali neophodnost svakog poslovanja, jer prate sve vaše transakcije i na vrijeme ukazuju na potencijalne probleme. Nadamo se da smo vam učinili jednostavnijom potragu za idealnim finansijskim softverom i da o tome, bar dok ih vaša kompanija svojim uspjehom ne preraste, nećete morati da razmišljate.

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH