Highlights from Weekend Media Festival 2016

Ljiljana Polić
Ljiljana Polić
October 4, 2016

Deveto izdanje rovinjskog Weekend Media Festivala završeno je u nedjelju 25. septembra. Ženska Bild Studio delegacija, koju čine Aleksandra Bošković (generalna menadžerka), Jovana Mrkaić (marketing menadžerka), Ksenija Iković (liderka Dizajn sektora) i Dženita Brčvak (projektna menadžerka), zaputila se na dugačko putovanje do jednog od najljepših gradova u Hrvatskoj. Kao što je i očekivano, vratile su se oduševljene, prepune utisaka i sa zalihama Franck kafe.

Ovogodišnji Weekend Media Festival ugostio je preko 4000 posjetilaca, 500+ novinara, 350+ studenata i 120+ govornika iz Evrope i regiona. Na trodnevnom ugođaju za sve kreativce iz regiona i ovaj put predstavljeni su najbolji digitalni projekti iz regiona na BalCannes i SoMoBorac takmičenju. Sa ukupno 130 prijava u devet kategorija, SoMo Borac se etablirao kao jedna od vodećih regionalnih digitalnih takmičenja. I ove godine dvadeset članova žirija i predselekcijskog žirija ocjenjivalo je najbolje Facebook stranice, digitalne kampanje, web stranice, mobilne aplikacije i radove na ostalim digitalnim platformama. Direktor Bild Studija, Tarik Zaimović, imao je privilegiju da, po drugi put zaredom, bude deo SoMo Borac žirija i da glasa za najbolje digitalne kreativne kampanje u ovom dijelu svijeta.

Ovogodišnji SoMoBorac pobjednici su: SoMo Face:Degordian, Ožujsko pivoSoMust Have:Executive Group, Carlsberg Srbija, brand Tuborg;SoMo Content:BBDO Zagreb, Jamnica Sensation;Digitalni Mix:Imago Ogilvy, Jana;Community Manager godine:FCB Afirma Beograd, Grand Kafa Gold, Atlantic GroupViralni Blockbuster:Fabrika Sarajevo, Dubioza KolektivSoMo Tech:Infinum, Hrvatska poštanska banka;SoMoRitanacNo Ordinary Agency, #CrazyEnoughToChangeTheWorld;Digitalac godine:Maja Blumenšajn, Nova Tv, Nova TV.

Organizatori su se maksimalno potrudili da na sve moguće načine ispromovišu predavače i teme, i prije i tokom trajanja festivala. Putem #WeekendMedia aplikacije mogli ste da isplanirate predavanja koja ćete slušati, da pročitate više o istom ili predavaču, kao i da se informišete o dodatnim sadržajima, što je olaškavalo ličnu organizaciju i optimizaciju u svakom trenutku. Naročito inspirativno predavanje održao je Goran Vlašić, docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu: “Unleashing Creative Potentials”, koji se bavio pitanjem ograničenja i prepreka koja nam onemogućavaju da budemo kreativni 24/7 ili makar kada mi to želimo;

Export Report” – panel na kom je pričano o outsourcing iskustvu regionalnih agencija, bila je dobra prilika da vidimo da svi imamo slične probleme i načine kako ih prevazilazimo;

Pitch Sauce – How to Present Your Idea” – upoznavanje sa misterijama dobre prezentacije i dobrog izlaganja; “Global Brands” -priča Heineken-a, Coca Cola-e, Schneider Electric, McCann Beograd, kako se i zašto veliki brendovi prilagođavaju lokalnom tržištu; “Service Design – How to Design User Experience” – koncept koji polako ulazi na naše prostore kroz veće kompanije koje shvataju njegov značaj. Luka Baranović (Hrvatski Telekom) ističe da potrošač više nije taj koji je u fokusu, već ljudsko biće, jer on možda nije vaš klijent, ali može imati susret s vašim proizvodom na indirektan način. Budući da se interakcija dizajnira, komunikacija s potrošačem ne smije biti jednosmjerna, mora postojati bliska saradnja i povratna informacija, a savjet na tu temu daje Marzia Arico (LiveWork, Holandija). Na panelima se mogla dobiti i preporuka kvalitetne literature, poput: Service DesignFrom Insight to ImplementationStrategyc Design,  Psychology of Everyday Things i Design of Everyday Things.

Pored pomenutog edukativnog programa, ono što Weekend Media Festival izdvaja jeste pažnja koja je posvećena podsticanju druženja kroz žurke, malo duže kafe pauze, međufestivalski prostor koji je ispunjen brojnim zanimljivim sadržajima.

Iako smo mislili da smo jedini predstavnici Crne Gore na ovom događaju, Noyz (Mario Đorđević) iz Who See-ja nas je opovrgnuo zabavljajući se na jednoj od festivalskih žurki, dok se Dedduh (Dejan Dedović) spremao za subotnji panel “Digital chaos” o medijatizaciji i digitalizaciji muzike.

Osim žiriranja, imali smo mogućnost i da prezentujemo našu agenciju pod pokroviteljstvom SoMoBorca, u sklopu Weekend radnog prostora, na temu “Crnogorsko iskustvo – Kako raditi velike projekte na malom tržištu”. 

Aleksandra Bošković je, na primjeru Bild Studija, objasnila koliko je za preduzetnički napredak ključna ideja i tim koji će se svojim neumornim radom zalagati za nju. Međutim, posvećenost radu nije dovoljna za tržišni uspjeh. Naredni korak mora biti oslanjanje na postojeću mrežu kontakata i korišćenje svake prilike za predstavljanje poslovne ideje i tima, na konferencijama, seminarima, predavanjima i kroz povezivanje sa profesorima sa relevantnih univerziteta. Ovakva praksa je presudna i za izlazak na inostrano tržište, uz istovremeno istraživanje i pozicionizanje spram tržišne tražnje.

Pored takmičenja i inspirativnih predavanja i radionica, #WeekendMedia se još jednom pokazao kao odlična prilika za umrežavanje sa našim regionalnim kolegama. Razmjena iskustava, znanja, ideja, kao i izazovi sa kojima se suočavamo i načini na koje ih prevazilazimo, vječna su inspiracija za naš dalji rad i profesionalni razvoj. Kampanje predstavljene u sklopu Balcannes i SoMoBorac takmičenja, poslužile su nam kao inspiracija za brojne ideje, postavivši standarde uspješnih kampanja koje daju dobre rezultate i efektnih načina za pristup određenim ciljnim grupama. Posjeta ovogodišnjem #WeekendMedia Festivalu, omogućila nam je, između ostalog, i uživanje u istarskim zalascima sunca, prvoklasnom vinu “Malvazija Istarska”, pivu “Tomislav” i Franck kafi.

Imajući u vidu da 2017. označava 10 godina Weekend-a i 5 godina SoMoBorca, bolje da se pripremimo za iznenađenja na sljedećem #WeekendMedia!

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH