Hladno, ali standard

Boško Kartal
Boško Kartal
October 2, 2018

Iskoristili smo priliku da posjetimo i 2 od 3 najveća grada Švedske, Malmo i Stokholm, kao i prijestonicu Danske, Kopenhagen, i da razmjenimo znanja i iskustva sa nekim od vodećih startupova i IT kompanija Skandinavije. Imali smo sreće da nas je do poslednjeg dana posjete ˝poslužilo vrijeme˝ i da smo mogli da uživamo u našem putovanju punim plućima.

I Švedsku bih opisao kao optimističnu verziju budućnosti. Krase je inovativan, čist i minimalistički dizajn, sa fokusom na održivost i funkcionalnost. Životni standard, pažnja koja se poklanja razvoju ekoloških izvora energije, briga o istorijskom nasljeđu, stepen poštovanja ljudskih prava samo su neki od aspekata koje uživa švedsko društvo. Posebnu brigu vode o djeci i svako dijete ima mjesto u zabavištu, dok su knjige u školi besplatne.

Šveđani imaju najduži životni vijek u Evropi, najveći broj računara po glavi stanovnika, 90 000 jezera… Njihov službeni Twitter profil svake nedelje vodi drugi građanin te zemlje, a zaslužni su i za osnivanje prvog nacionalnog parka u Evropi. U Švedskoj postoji deficit ˝smeća˝pa su primorani da ga uvoze iz inostranstva kako bi nastavili procese reciklaže kojima proizvode ogromne količine električne energije i goriva.

Malmo, koji je bio glavna baza tokom našeg boravka u Švedskoj, je najveći grad južne oblasti (Skanija oblast) koja je tehnološki izuzetno napredna i tu su nastali mnogi poznati brendovi kao što su Bluetooth, Tetra – Pak, Absolut Vodka i jedan od brendova kojim se izrazito ponose – Zlatan Ibrahimović. Ovaj grad, kao i čitavu Švedsku u suštini, krase multikulturalnost, uređenost, čistoća, pedantnost, arhitektura i mnogo mnogo bicikala – svi voze bicikl. Iz Malmea smo se lako prebacivali u okolne gradove kao što su Lund i Helsingborg, gdje smo imali zaista topao doček od strane naših domaćina koji su u startu razbili predrasude o Šveđanima kao hladnom narodu, a zatim i Kopenhagen i Stokholm.

U Kopenhagen smo se zaputili zapanjujućim saobraćajnim fenomenom – mostom Oresund koji se pretvara u podvodni tunel i koji je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Evropi. Tamo smo imali priliku da posjetimo CBS (Copenhagen Business School) i da u okviru prezentacija i radionica upoznamo veliki broj mladih i ambicioznih ljudi, podijelimo iskustva i iz prve ruke dobijemo pregršt  informacija o digitalnom svijetu Danske, IT industriji, trendovima i svemu što nam može pomoći da iste primjenimo kod nas.

Posljednja stanica naše posjete bio je glavni grad Švedske, Stokholm, jedan od gradova sa najvećim brojem muzeja u Evropi i grad koji je na nas ostavio najveći utisak. Pri samom izlasku sa stanice zapljusnuo nas je nevjerovatan spoj tradicije i savremenih rješenja. Preko mostova, budući da je Stokholm sagrađen na 14 ostrva, zaputili smo se prema najstarijem dijelu grada, Gamla Stan, kuda smo kroz zbijene ulice i uske prolaze došli do Nobelovog muzeja.  Zatim smo produžili do kraljevske palate u čijoj blizini se nalazi i švedski institut gdje smo iskristili priliku da podijelimo ideje sa koordinatorkama programa za obnovu i razvoj ovog dijela Balkana.

Nakon posjete institutu sačekao nas je naš prijatelj iz Hrvatske, Antonio, koji je već duže vrijeme stanovnik tog grada i koji nas je poveo u pravi obilazak velikog broja atrakcija istog, kao što su muzej  Vasa, Stadhuset – gradska kuća Stokholma, Ridarholm crkva itd. Moram pomenuti da se, iako je programer, odlično snalazi u ulozi turističkog vodiča.

Noć smo rezervisali za druženje sa vodećim ljudima iz startup svijeta Stokholma gdje smo, uprkos hladnoći i kiši koja je počela, uživali u razgovoru sa toplim, prijatnim i srdačnim ljudima.

Puni utisaka, novih znanja i poznanstava, vratili smo se u Crnu Goru željni da iskustva i nove ideje podijelimo sa našim kolegama i prijateljima i bar dio istih sprovedemo u djelo.

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH