Jedan cilj – spriječiti rak dojke

Ljiljana Polić
Ljiljana Polić
November 1, 2016

Rak dojke je maligno oboljenje koje čini 25% ukupnog maligniteta u ženskoj populaciji, a rizik obolijevanja kod muškaraca iznosi 1:1000. Svjesni važnosti edukacije žena i prevencije, priključili smo se zvaničnoj kampanji za borbu protiv raka dojke, koju organizuju NVO MoMSIC i marketinška agencija Prava priča.

Podršku kampanji “Za nju” započeli smo simboličnom aktivnošću na utakmici dva interna fudbalska tima: Kobre i Mambe. Kako je roze zvanična boja globalne kampanje za borbu protiv raka dojke, naši fudbaleri su obuli roze čarape u znak podrške i odigrali utakmicu, a kako je sve proteklo možete pročitati na našem blogu: Čuvajte vaše žene, kao što mi čuvamo naše.

U srijedu 26. oktobra organizovali smo edukativnu prezentaciju u našim prostorijama, na kojoj nas je Emilija Delević iz NVO MoMSIC podsjetila i naučila koliko je važno preventivno djelovati i na koji način je moguće na vrijeme otkriti rak dojke i povećati šanse za izliječenje. Prezentaciji je pristustvovao i dr Luka Čaveliš, koji je odgovarao na naša pitanja, davao nam dodatne savjete i obavio besplatan palpatorni pregled za sve zaposlene žene u našoj agenciji, kao i za prijateljice Bilda.

Iako uzrok bolesti nije još uvijek utvrđen, moguće je izdvojiti nekoliko faktora koji spadaju u rizično ponašanje na koje možemo uticati: gojaznost, pušenje, konzumacija alkohola, hormonska terapija tokom menopauze, rađanje djece u kasnijem životnom dobu.

U Crnoj Gori je, nažalost, reproduktivno zdravlje još uvijek tabu tema i žene nijesu dovoljno motivisane da se bave svojim zdravljem iz različitih razloga: nedovoljno razvijena svijest o problemu, manjak vremena, brz način života. Posljedica je otkrivanje raka dojke u poodmakloj fazi u preko 75% slučajeva. Ovaj negativni trend se postepeno smanjuje i u posljednje dvije do tri godine, žene se ranije obraćaju ljekaru i otkrivaju bolest u njenim početnim fazama.

U okviru prezentacije, do detalja, nam je objašnjen pravilan način za samopregled dojki i ukazano na promjene zbog kojih je potrebno što prije obratiti se ljekaru. Ove promjene mogu biti i benigne, ali je upravo ljekar taj koji će ispitati o kakvom problemu je riječ. Palpatorni pregled, urađen od strane dr Luke Čaveliša, odagnao je sve naše strijepnje, potvrdivši da ni kod jedne naše koleginice nisu pronađene promjene, koje je potrebno dalje ispitati. Zajednički zaključak svih nas, koji smo prisustvovali prezentaciji, je da od nas zavisi da li ćemo rak dojke posmatrati kao bauk ili ćemo mu se suprotstaviti kontinuiranom prevencijom.

Zahvaljujemo se Emiliji Delević i dr Luki Čavelišu na vremenu koje su izdvojili za nas, znanju koje su nam prenijeli i strpljenju koje su imali razriješavajući naše nedoumice.

Ono što je u moći svih nas, jeste da preventivnim djelovanjem razbijemo mit o raku dojke kao bolesti na koju ne možemo da utičemo. Bilo nam je veliko zadovoljstvo da učestvujemo u ovoj humanitarnoj kampanji, obezbjedivši besplatnu pripremnu štampu za promo materijal i priključivši se edukativnim aktivnostima, a sve sa jednim ciljem – da se zajedničkim snagama potrudimo da promijenimo statistiku u korist žena!

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH