Kafa kao povod za preduzetničke mudrolije

Jelena Novaković
Jelena Novaković
April 28, 2017

Imali smo čast da prisustvujemo petom Business Café događaju u Crnoj Gori. Ovog puta, tema događaja bila je “Kako zaposliti i zadržati najbolje ljude”, a ispred Bild Studija je govorio naš Tarik Zaimović, suosnivač i izvršni direktor. 

Osnovan u Zagrebu, 2011. godine, od strane Kristine Ercegović, Business Café se danas redovno održava u šest zemalja regiona (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Makedonija i Crna Gora). Sa ciljem da se sadašnji i budući preduzetnici što više edukuju o poslovnim procesima u oblasti preduzetništva, da podijele svoje iskustvo sa drugima, da sklapaju nova i obnavljaju stara poslovna poznanstva, da dobiju priliku da prošire vijest o svom biznisu, počela su i svojevrsna poslovna druženja uz kafu. Ukratko rečeno, Business Café je druženje poslovnih ljudi, i onih koji to žele postati, sa ciljem međusobnog povezivanja, unapređenja i pokretanja sopstvenog biznisa.

Izvor: Business Café​

Sunčanog 12. aprila u hotelu Podgorica, moderatorka (i glavna kontakt osoba ovog događaja za Crnu Goru) gđa Slavica Nikolić pokrenula je niz zanimljivih tema sa odabranim gostima, uspješnim ličnostima iz biznis svijeta u Crnoj Gori. Među gostima su bili: Slobodan Mikavica, suosnivač i izvršni direktor kompanije Elko timSrđan Vukčević, osnivač i vlasnik konsultantske kuće Blue Coach i Tarik Zaimović, suosnivač i izvršni direktor Bild Studija. Zanimljivim pričama i dobronamjernim savjetima, najviše vođeni iz ličnog iskustva, kroz opušteni razgovor sa moderatorkom, ali i prisutnima u sali, izlagači su podijelili sa nama brojne pouke iz biznis svijeta, uspone i padove kroz koje su prošli i na koji način motivišu svoje najbolje zaposlene. Da događaj bude još zanimljiviji i potpuniji, pjevanjem i izvođenjem na gitari, dan nam je uljepšala i umjetnica Snežana Ljubojević, inače naša dugogodišnja prijateljica. 

Izvor: Business Café​

Priča je počela početkom 90-tih, kada je Slobodan Mikavica odlučio da napusti siguran, državni posao u Kombinatu aluminijuma Podgorica i sa svojom suprugom se upusti u “preduzetničke vode”. Put nije bio nimalo lak. Sa vrlo skromnim finansijskim sredstvima i ograničenom tehnologijom, satima uloženog rada i truda, uspjeli su ostvariti profit i prve kontakte sa dobavljačima iz inostranstva. A kada pored uložene energije imate i jasno definisane ciljeve, misiiju i viziju, uspjeh rijetko izostaje, o čemu svjedoče brojna priznanja i nagrade koje je Elko tim osvojio u dosadašnjem radu. Redovna sportska okupljanja sa partnerima, planinarske ture, neformalna timska druženja, konstantno ulaganje u stručno usavršavanje svakog člana tima, samo su neki od načina kako top menadžment Elko tima motiviše svoje zaposlene za dalji rad i ostanak u kompaniji.

Još kao dječak osnovne škole, Tarik Zaimović je stekao preduzetničko iskustvo, a da toga nije bio ni svjestan. Pogađate, u pitanju je iskustvo sa kompjuterima. Povremena zabrana starijeg brata na korišćenje njegovog računara, navela je Tarika da vlasnicima internet centara i igraonica predloži volonterski rad u njihovim poslovnicama a da zauzvrat dobije pristup svim računarima. Malo koji preduzetnik bi odbio ovakvu ponudu, pa je Tarik ovaj dogovor napravio sa desetak igraonica iz grada, i tako upravljao sa pedeset puta više računara u odnosu na njegovog brata! :D

Tokom studentskih dana, sa dva najbolja prijatelja, Danilom Purićem i Nikolom Kalezićem, preduzetnički poduhvat je postao nešto ozbiljniji, pa možemo reći da su ovi momci glavni “krivci” za osnivanje Bild Studija. A da je za svaki uspjeh kompanije zaslužan tim koji ste okupili, Tarik bezuslovno vjeruje. 

Izvor: Business Café

Na pitanje kako postati Bildovac, Tarik odgovara da prije ulaska u tim, svaki Bildovac je morao proći kroz nekoliko filtera: 

  • dobrodušnost i poštenje 
  • uklapanje u organizaciju
  • strastvenost i radoznalost i
  • što više hobija

S druge strane, kao mali, Srđan Vukčević je bio “lenjivac”. Međutim, njegov otac je odlučio da ispravi ovu njegovu manu i pronašao mu sezonski posao u Budvi. Posao kojim se Srđan bavio bio je isključivo trgovinske prirode i podrazumijevao prodavanje kukuruza na plaži. Iako je tada mrzio oca zbog toga što je bio primoran da radi, sada mu je veoma zahvalan, jer je iz tog iskustva naučio mnogo životnih lekcija. A da zaista misli ono što govori, Srđan pokazuje i time da je u Blue Coach kompaniji, kroz projekat “Pametni koraci” uveo ljetnje radionice za djecu koje podrazumijevaju pravljenje i prodavanje limunade na prometnim mjestima u Budvi. Prema Srđanovim riječima, dobit koju ovi najmlađi preduzetnici ostvare je na dosta zavidnom nivou. :)

Izvor: Business Café

Preko 300 menadžment treninga održanih u Crnoj Gori sa Blue Coach-om, Srđan je došao do zaključka da je kod nas malo pravih lidera, a više onih samoproklamovanih, što znači da imamo veliki potencijal za unapređenje na tom polju. Pravi lideri motivišu svoje zaposlene da budu bolji čak i od njih samih i arogancija i ego im nisu prepreke na putu do uspjeha. 

I tako, nakon inspirativnih izlaganja, druženje se nastavilo umrežavanjem uz kafu (ali i meze :) ). Upoznali smo se sa mnogim hrabrim ljudima koji su već izgradili svoje poslove, ali i onima koji to tek počinju. Saslušali smo njihove priče, prepreke na koje nailaze i pokušali da im pomognemo u domenu našeg znanja. Aplaudirali smo za postignute uspjehe i ostvarene ciljeve i davali podršku zalaganju za unapređenje preduzetništva u našoj zemlji i društveno odgovornom poslovanju. Sve u svemu, drago nam je što smo prisustvovali Business Café događaju i veliko hvala organizatorima na pozivu. Do sljedeće zajedničke kafe…

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH