Kaktus 2018

Karolina Mirdita
Karolina Mirdita
November 29, 2018

“Idea is nothing without execution”, je slogan četvrtog festivala integrisanih komunikacija – KAKTUS 2018 održanog  12. i 13. novembra u Beogradu.

Ideja i izvršenje su dvije neraskidive stvari, jedna bez druge ne može, što znači da bez egzekucije ostajemo samo još jednoj usamljenoj ideji.

Na ovogodišnjem Kaktusu, Nikola Kalezić, Art direktor, i moja malenkost, smo se upoznali sa nekolicinom svjetskih agencija, bili dio raznovrsnih predavanja, koja nas nisu ostavila ravnodušnim.

Priznaćemo, Kaktus 2018 nam je podmetnuo nekoliko ideja za razmišljanje.

U svega dva dana, ovogodišnji Festival je ponudio izuzetan program: zanimljiva predavanja na kojima smo slušali brojne kreativce sa različitih strana svijeta. Kaktus 2018 otvorio je kreativni direktor Marcel Padocu (agencija David & Goliath) sa predavanjem “What we can unlearn from Michael Bay”. Imali smo priliku da slušamo i predavanje “Creative Conference” koji je održao kreativni direktor gruzijske agencije Leavingstone, na jedan jako atraktivan način. Njegova direktna poruka publici je u stvari podstrek za izlazak iz zone komfora, koja nam je često tako mila i topla. 

Ostali razgovori su predstavljeni od strane kreativnih direktora kao što su Chad Warner (McCann London), Gabriela Lungu (Wings Creative Leadership Lab), direktori agencije We are Social (Stefano Maggi i Ottavio Nava), Fabien Aufrechter, Michael Maslov, Roxana Marin i Diana Nedelea. Nema sumnje da su i kreativci iz regiona svojim predavanjima ostavili pozitivan utisak na publiku. Među njima su bili Sanja Lalević Cvetković i Igor Černiševski (Direkt Media), Nenad Šljivić (Microsoft CEE) i mnogi drugi. 

S obzirom na to da kaktus živi u teškim uslovima, potrebno mu je jako malo vode i osnovni podstrek da se razvija. Upravo zbog toga je i izabran kao simbol festivala sa porukom i željom da se njeguju ideje koje opstaju. 

Ono što nam je ipak falilo je interaktivnost na predavanjima. Voljeli bismo da se narednih godina poveća učešće publike na predavanjima, da  se umjesto kreative ne bi slučajno posadilo zrno dosade u nama. :)

Šta je festival poručio?

Nije samo važno njegovati ideje, već je bitno da svaki brend za cilj ima rješavanje nekog problema, te da prenese raznovrsne poruke. Najuspješniji brendovi nisu samo “brend”. Isto kao i ljudi, brendovi imaju karakter, ličnost i stvoreni su da nas inspirišu.

Kreativcima je opet podvučeno da se ne može uraditi ista stvari i očekivati različit rezultat.
Cimajte sve oko sebe u vezi ideje koju ‘kuvate’, jer se uvijek nešto novo može izvući. Kaktus nudi razmjenu mišljenja o opštepoznatim mjestima, ne očekujte bungee jumping, ali ono što možete očekivati je osvježenje i inspiracija, jer se naš tim vratio s malo više nadahnuća za rad.  

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH