Kraljevstvo iCity i 18 princeza

Ljiljana Polić
Ljiljana Polić
May 5, 2017

Posljednji četvrtak u aprilu mjesecu tradicionalno se obilježava kao Međunarodni dan djevojčica u ICT-u. Aleksandra Bošković, generalna menadžerka Bild Studija, je tim povodom održala predavanje u OŠ “Pavle Rovinski” i približila svijet IT-a učenicama VII razreda.

IT industrija se do skoro posmatrala kao isključivo muška sfera interesovanja, ali se sve više govori o ulozi žena koje svakodnevno doprinose unapređenju IT sektora. Međunarodni dan djevojčica u ICT-u se upravo i obilježava sa ciljem širenja svijesti kod djevojčica o značaju informaciono-komunikacionih tehnologija, i njihovim mogućnostima da jednog dana grade karijeru u širokom spektru IT poslova.

Aleksandra Bošković je na predavanju u OŠ “Pavle Rovinski” upoznala učenice VII razreda sa uspješnim ženama u istoriji, pravim revolucionarkama u svojim oblastima, koje su se na sebi svojstven način hrabro borile sa predrasudama o ženama i njihovim mogućnostima. Neka od imena su djevojčice prepoznale iz udžbenika istorije, ali i iz filmova. Florens Najtingejl se kao prva medicinska sestra odvažila da ide na ratište iako su se to smatralo nemoralnim za jednu ženu. Njen doprinos statističkom izučavanju bolesti i kategorizacija najčešćih uzroka smrtnosti na ratištu, zakletva medicinskim sestrama/tehničarima, samo su neki od poduhvata koji su ostavili dubok trag u istoriji.

Učenice su se po prvi put susrele sa terminom “sufražetkinje”, na primjeru značajnih žena koje su se izborile za pravnu jednakost muškaraca i žena. Sa druge strane, Koko Šanel je za djevojčice bilo poznato ime, žena koja je promijenila tok mode i borila se za bolju poziciju žena u društvu utičući na tok mode i način oblačenja žena. Marija Kiri, francuska fizičarka i hemičarka, Rozalin Frenklin, britanska biofizičarka i kristalografkinja, Amelija Erhart, avijatičarka, Valentina Tereškova, astronautkinja, samo su neka od brojnih pomenutih imena koja su obilježila nauku 20. vijeka.

Djevojčicama je bilo naročito interesantno da slušaju o velikim poduhvatima žena u IT sektoru: Adi Lovlejs koja se napravila prvu mašinu za računanje, Grejs Hoper koja je, između ostalog, zaslužna za ideju da se kod piše jezikom koji počiva na engleskom jeziku (FLOW-MATIC kao prvi takav programski jezik koji je poslužio za stvaranje prvog poslovnog programskog jezika COBOL), zatim Margaret Hamilton koja je omogućila slijetanje na Mjesec pomoću koda.

Aleksandra je na primjeru Bild Studija, predstavljanjem svake žena Bilda ponaosob, objasnila kojim poslovima se sve mogu baviti u IT industriji i koliko su oni značajni za jednu IT agenciju: razvoj sotvera, izrada veb i mobilnih aplikacija, izrada veb sajtova, softversko testiranje, dizajn, projektni menadžment, marketing, finansije. Na samom kraju, učenice su se upoznale sa nekoliko alata koje im mogu koristiti na njihovom IT putu:

  • Lisa Explains it All –  edukativni sajt za izradu veb stranica,
  • Duolingo – aplikacija za učenje stranih jezika,
  • CODE – učenje kodiranja namijenjeno dječjem uzrastu,
  • Khan Academy – korisna ne samo za kodiranje, nego i za učenje matematike, umjetnosti, ekonomije itd,
  •  Alice – edukativni program koji uči djecu kako da prave 3D animacije,
  • Scratch -program za kreiranje animacija i igrica.

Ono što je naročito zanimljivo i u duhu samog predavanja, je to što su djevojčice hvatale bilješke i odgovore na svojim pametnim telefonima, papir se nije mogao vidjeti u učionici.

Izuzetno nam je drago što smo učestvovali u obilježavanju ovog dana i podstakli djevojčice da već u osnovnoj školi razmišljaju o svom budućem pozivu, demistifikujući poziciju žena u IT sektoru. Nadamo se da je ovo predavanje samo početak svijetle IT budućnosti za neke od njih, a vidjeli smo nekoliko ozarenih pogleda u učionici. :)

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH