Neka Google radi za vas!

Jovana Đuričić
Jovana Đuričić
December 11, 2017

Utisci sa 4. imPRove seminara – Neka Google radi za vas!

Sigurno ste bar jednom kreirali svoj nalog na Gmail-u i ostavili, makar i lažno ime. Tada ste po automatizmu kreirali i svoj Internet izvod iz knjige rođenih, jer Google je jako radoznao i želi da zna sve! :)

This article is also available in English.

Varga nije varka!

Miroslav Varga je dio ekipe Escape-a iz Osijeka. Najstariji Google AdWords sertifikovani trener u Google Adriatics regiji. U Podgoricu je došao sa jednim ciljem – da nam na četvrtom imPRove seminaru pokaže kako da natjeramo Google da radi za nas. Sa više od 2000 sati održanih edukacija i preko 10000 kampanja, pričao nam je o radniku koji radi 24/7, ne traži bolovanje, godišnji odmor ni slodobne dane(?). Veoma je subjektivan, radi po učinku i u svim državama svijeta. Pričao nam je o internetu današnjice i Google AdWords-u.

Niko nije savršen

I sam priznaje da ništa nije savršeno i da mu se i danas dešava da nakon kampanje dođe do jednog jednostavnog zaključka i klijentu kaže: “Gle, naučili smo šta ti ne radi!” Kroz osmijeh dodaje da je njegova sreća ta što je toliko puta griješio, ali uvijek za tuđe pare. Međutim, ova priča je imala važan zaključak, a to je da je najveći sakrament Google AdWords-a zapravo testiranje. U procesu testiranja jednostavno se iskristališe šta je dobro, a šta ne. Varga nam je dočarao i zašto nije nimalo jednostavno kreirati dobru AdWords kampanju. Prije svega, zato što ne zavisi sve samo od oglasa. Krenimo redom, kako to i šta uzročno-posljedično dovodi do većeg broja prikaza vašeg oglasa.

Veb sajt kao temelj virtuelnog identiteta!

Procjena je da je za dobru veb stranicu potrebno izdvojiti 10,000 do 15,000 eura. Gdje je problem? Smijući se, otkrio nam je zašto se okrenuo od website development-a ka Google AdWords-u: ljudima, naprosto, ne možete objasniti značaj dobre veb prezentacije. Podsjećanja radi, 40% posjetilaca ne čeka više od 3 sekunde da se web stranica otvori, da li onda možemo sebi dozvoliti luksuz neadekvatnog učitavanja stranice?

Virtuelna osobnost, kako je Varga naziva, je sve važnija. Prvo što radimo kada želimo da saznamo nešto više o nekoj kompaniji jeste guglanje, a zatim krećemo u Facebook pretragu. Zato treba voditi računa da sajt radite prije svega za korisnika, a ne za sebe i po svojim kriterijumima.

Stoga, prije nego li i pomislite kako je vaš sajt sjajan, izdvojite par minuta i provjerite je li to zapravo tako. Za sve nepravilnosti na sajtu, Varga, prvenstveno, preporučuje korišćenje Google alata, jer na kraju dana svi sajtovi se prilagođavajui Google algoritmu. 

Vratimo se na trenutak na pitanje: šta to Google zna o meni?

Iako se većina nas zaprepasti kada shvati da Google zna gotovo sve o nama (prije svega naše lične podatke koje sami unosimo prilikom prijave), šta smo pretraživali (od prvog klika u search box!), na kojim lokacijama smo bili i koje uređaje aplikacije koristimo, nekako usput zaboravimo jednu stvar, a to je da smo sve podatke dali Google-u potpuno dobrovoljno. Da, da. Možda bi bilo dobro da ona mala sitna slova i uslove korišćenja koje moramo potvrditi da bi uopšte kreirali svoj nalog, pročitamo sljedeći put, saglasni? Ako su nas ičemu naučili američki filmovi, to je da se sitnim slovima pišu najvažnije stvari, i da ćemo zbog njihovog ignorisanja lako doći u nezgodnu situaciju. Ali Google je jako obazriv, dobronamjeran i posvećen našoj privatnosti, baš zato sve naše podatke čuva na 3 diska, 2 računara, te 2 tektonske ploče! :) Na linku u dijelu Personal info & privacy možete otkriti sve šta Google zna o vama.

Nego da mi to malo drugačije sagledamo! Pošto Google zna sve o nama, mi ćemo ga natjerati da i radi za nas! ;)

Prva nedoumica: Da li nam treba Google AdWords kada imamo dobar SEO?

Kada govorimo o internet tržištu, prvo i osnovno od čega treba krenuti je SEO optimizacija. Istraživanja pokazuju da 75% ljudi gleda samo prvih 5 rezultata pretrage na Google-u, pa ko onda ne bi volio da se nađe u tih prvih 5?

Osnovna greška koju ljudi prave je trčanje za Google algoritmom! Naravno, treba ga se pridržavati, ali ne i voditi se slijepo svim pravilima. Varga vam poručuje: Ne radite toTrčite za posjetiocima, a zatim će Google juriti za vama

Ključne riječi ne treba prilagođavajti i podešavati tako da su napisane ispravno, po pravilima i školski već ih podesite “uličnom search-u”. Zašto? Zato što ljudima na internetu ne treba davati previše prostora da “razmišljaju”, prilagodite se njihovom problemu i tome za čime tragaju, šta žele čuti, a rezultat neće izostati. Ako korisnike tjeramo da nam objašnjavaju šta im treba i šta smo mi htjeli da im ponudimo, odmah potpišite, već su odustali.

Kako sami možete provjeriti nivo kvaliteta vašeg SEO-a? Varga nam je skrenuo pažnju na 4 glavna područja i to: 

  • Onsite SEO – Title tags, h1, anchor text, optimizacija slika na sajtu
  • Domain level SEO – domen (intuitivnost i jednostavnost), podešenost metatagova i sl.
  • Off site SEO – spoljni linkovi i referali koje treba koristiti samo ako su relevantni i zaista povezani sa sadržajem na koji su linkovani
  • Keywords agnostic SEO – brzina učitavanja sajta, hosting i sl.

A sad se vratimo na naše pitanje: Da li nam treba Google AdWords kada imamo dobar SEO? Ukoliko želite da budete prvi na listi prilikom pretraga koje su relevantne za vašu kampanju i želite da se izdignete iznad konkurencije, odgovor je “Da”! Ali ne treba započinjati AdWords kampanju sve dok svoj sajt dobro ne potkujete SEO optimizacijom. Zašto? Odgovor ne može biti jednostavniji: sa boljom SEO optimizacijom, CPC (odnosno cijena oglasa po kliku) je znatno niža! 

Obratimo pažnju na mobilni!

Na internetu sve treba podrediti mobilnim uređajima! Kod 87% korisnika, mobilni uređaj je na dohvat ruke 24h na dan, a broj pretraga je duplo veći nego putem računara. Razlog je dostupnost interneta on the go, tj. pristup internetu je omogućen gotovo na svakom mjestu.

Osnovna vodilja je omogućiti brz pristup mobilnoj verziji sajta, jer 53% korisnika izlazi sa vaše stranice ukoliko se ona učitava duže od 3 sekunde! I kako da onda ponovo ne pokrenemo priču o SEO optimizaciji i svim parametrima koji utiču na nju?! Zapamtite: vaš sajt treba da radi za vas, a nikako da odbija posjetioce!


A šta je sa Google Adwords-om?

Najhrabrija i najpametnija odluka koju možete donijeti trenutno u Crnoj Gori je da krenete žestoko u online marketing, kaže Varga. Na Balkanu se svega 3 do 20% marketing budžeta ulaže u online marketing i koliko god da je to poražavajuća činjenica, utoliko je i velika šansa za sve one koji žele da se istaknu i pozicioniraju kao lideri.

Ne želimo otkriti baš sve što nas je čova u pantalonama naučio, pa smo izdvojili par savjeta koje treba da imate na umu kada odlučite da aktivirate Google AdWords nalog:

  • Prilikom otvaranja Google AdWords naloga dobijate Customer ID – ZAPIŠITE GA! Bilo koji problem da se dogodi, Google Support neće procesuirati vaš slučaj ako im ne dostavite ID!
  • Obratite pažnju na postavljanje valute, jer se jednom postavljena valuta ne može mijenjati.
  • Detaljno istražite, a zatim kreirajte strategiju ključnih riječi 
  • Obratite pažnju na Google savjete za pisanje oglasa.
  • Obratite pažnju na vremensku zonu
  • Testirajte minimum 2 oglasa da biste saznali i šta ne radi.
  • Pratite izvještaje svakog dana… ali bukvalno s v a k o g  dana, jer Google Analytics je nepresušan izvor podataka i smjernica kako i šta dalje preduzeti.
  • Pročitajte uslove korišćenja prije nego sve potvrdite. :)

Mala (čitaj: potpuna) digresija za kraj: Kako me je Varga kupio zauvijek?

Iako smo na predavanju naučili koliko je Google moćno oružje kada želimo da se izdvojimo i postanemo vidljivi, za mene to ipak nije bio highlight seminara.

Kako je u toku predavanja pomenuo svoju djecu, na kafe pauzi sam upitala Vargu da li je neko od njih krenuo njegovim stopama. Rekao mi je da su se više okrenuli umjetnosti i pošli na neku drugu stranu. Na moj komentar da je umjetnost divna i uzvišena, rekao mi je: Pa zapravo i marketing je umjetnost! Svi mi koji radimo u marketingu smo na neki svoj, poseban, način umjetnici. Za trenutak sam se zamislila, a on je objasnio da i mi kreiramo za publiku i “nastupamo” na tržištu. I, šta je to onda ako ne umjetnost?

Kao i svako dijete, maštala sam o tome da postanem umjetnica, ali tog dana sam, više nego ikada do sada, bila posebno srećna sto se bavim baš marketingom!

Tako da, drage kolege marketari, budite maštoviti, kreativni, stvarajte samo najbolje, jer ko zna, možda se jednog dana probudimo kao predstavnici desete umjetnosti. ;)

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH