Počnite od biznis plana

Jelena Novaković
Jelena Novaković
December 25, 2017

Prvi korak svakog uspješnog projekta

Biznis strategije, biznis ciljevi, bizinis okupljanja, ali i biznis planovi. Sve je to važno za jedan projekat, ali od čega početi?

Kada želite da započnete neki biznis, osim super ideje koju imate i za koju čvrsto vjerujete da će se realizovati i donijeti vam profit, potrebni su vam i finansijski resursi. Najčešće je situacija takva da imate malo ili nimalo finansijskih sredstava za započinjanje biznisa, pa vam zato treba pomoć sa strane. Bilo da svoju ideju predstavljate stranim investitorima, “poslovnim anđelima”, bankama ili drugim finansijskim institucijama, najviše komunicirate na osnovu biznis plana. Biznis plan je dokument kojim se definišu ciljeviaktivnosti i potrebni resursi, a najčešće se izrađuje za potrebe pokretanja novog biznisa.

Naši Dženita Brčvak i Batrić Krvavac prisustvovali su obuci “Više od biznis plana” koju je držao Miloš Vuković, CEO Fidelity Consulting agencije. S obzirom na to da su već imali iskustva u izradi biznis planova, sam značaj i kompleksnost biznis plana su im bili već poznati. Međutim, obuka im je oboma pomogla u boljem shvatanju nekih djelova procesa planiranja, pogotovo dijela za budžetiranje i struktuiranje dobrog rezimea. Važnost dobro napisanog rezimea, sa svim aspektima projekta je velika. Zašto? Zato što investitori i oni koji odlučuju da li će vaš projekat biti podržan, uglavnom čitaju samo ovaj dio, te je veoma važno dobro predstaviti samu ideju i njenu isplativost (da, govorimo o povraćaju investicije, tzv. ROI). Rezime treba da sadrži kratak opis ideje, ciljeve, način realizacije, tim koji sprovodi ideju, predračunske kalkulacije, izvore finansiranje, tržište i efekte ulaganja. A kada je riječ o budžetiranju, Dženita ističe da joj je Miloš na jako lijep i jednostavan način približio proces izrade potencijalnog bilansa stanja i uspjeha, budući da se sa takvim planiranjem ne susreće često.

Pored teorijske priče, koja je neophodna, bilo je i rada u malim grupama. Svaka od formiranih grupa je trebalo da osmisli ideju i prezentuje sve pojedinosti biznis plana kroz, prethodno detaljno objašnjen, Business Canvas model.

Sve u svemu, kažu da im je način na koji je proces biznis plana objašnjen bio jako zanimljiv, prijemčiv i jednostavan za učenje. Takođe, ističu da se kurs definitivno isplati, jer podstiče logičko promišljanje o biznis ideji, ali i razmišljanje o ideji iz ugla investitora i u skladu sa tržišnim potrebama. 

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH