Prezentacija Bilda na kongresu u Milanu

Andrijana Čavor
Andrijana Čavor
March 25, 2015

Na sedmom Global Entrepreneurship kongresu u Milanu, imali smo čast da tokom trećeg dana održavanja predstavimo našu agenciju, što je bila jedna od odličnih prilika za sklapanje novih poznanstava, kao i ostvarivanja kontakata sa potencijalnim klijentima i ulagačima.

U Bildovom duhu, prezentacija se temeljila na profesionalnom prilazu sa prijateljskim savjetima i interesantnim činjenicama, što je rezultiralo kao inspirativna priča o nastanku jedne agencije. Ta priča je put građenja Bilda, njegovi uspjesi, problemi, svakodnevni radni sati zaposlenih, njihove navike, način poslovanja i rješavanja situacija.

Izlaganje je bilo podijeljeno u 4 segmenta.

Nastanak Bild agencije

Sve je počelo kao jedna velika strast ka informacionim tehnologijama od strane, u to vrijeme, dvojice tinejdžera davne 2005-te.

U početku su poslovi bili lokalnih dimenzija, dok najbolji vid marketinga ‘od usta do usta’ nije uzeo maha. Klijenti su počeli da dolaze i bivali su sve više zadovoljniji sa pruženim uslugama tj. sa izradama web sajtova. Vremenom se usluga širila nekim svojim ‘prirodnim’ tokom. Nakon odrađenih web sajtova, bilo je potrebno održavati iste, te je hosting bio neminovan. Kako se vremenom razvijala svijest klijenata o poslovnim procesima, potrebama i želji za napredovanjem, vraćali su se sa više zahtjeva i upita. Dok su jedni trebali brošure i flajere, drugima je bila potrebna knjiga grafičkih standarda. Oba slučaja, a i svaki drugi sličan ovima, vodili su potrebi za grafičkim dizajnerom. Tu je upravo tačka u kojoj Bild bilježi svoje prvo širenje, dolazak treće osobe na poziciji i stvaranju usluga grafičkog dizajna. Marketing je uslijedio kao logičan smjer kojim su se kretali, kako klijenti tako i Bild. Poslednje, al ne i manje važno, je full service – nismo željeli da klijenti idu od nas, zašto bismo ih gubili kad imamo znanje da ih zadržimo? – pružanjem cjelokupnih usluga klijenti nam se vraćaju, jer sve mogu naći na jednom mjestu, i što je najvažnije, vraćaju se zadovoljni i sigurni u naš kvalitet.

Svaki od sektora se širio, pratio svjetske inovacije i trendove, povećavala se mreža klijenata, povećavao se naš rad. Kako su ljudi sve češće i više pitali za savjete, predloge, pomoć i 
mišljenja, shvatili smo da imamo znanje, resurse i vrijeme da naše znanje iskoristimo za druge i pomognemo im u građenju i podizanju njihovih poslova. Nakon uvođenja poslednjeg sektora Product & Business development, postali smo agencija u pravom smislu te riječi.

Bild agencija danas

Drugi dio prezentacije je nosio ime ‘Bild Studio Today’. Zanimljive činjenice su iznesene, a iste bi mogle i vas zapanjiti – prosječan broj godina zaposlenih u Bildu je 27, imamo više od 200 klijenata, iza nas je više od 1000 urađenih projekata, najbrža smo rastuća agencija u državi, imamo 50 part-time zaposlenih, u saradnji sa svim univerzitetima u Crnoj Gori primamo najbolje studente na praksu, te se istima pruža mogućnost zapošljavanja.

Rast i razvoj Bilda

‘Rapid Growth’ naziv je nosilo treće poglavlje izlaganja. Kako je već pomenuto, jedna od najbrže rastućih agencija u državi, svoj rast smo imali neplanirano. Jasno, pomislićete kako je to san svakog preduzetnika, svake agencije, svake firme, ama baš svakog poslovanja. Slažemo se i mi, ali ono što neminovno kao drugo lice ide sa tim jeste konstantan stres, problemi, glavobolje.

U našem rastu najveću ulogu su imali timski rad (poštujemo se, vjerujemo jedni drugima, ljutimo jedni na druge, s vremena na vrijeme :) ), strategija koju top management postavlja u svrhu postizanja ciljeva, profesionalnost, konstantni rad i proaktivnost, orjentisanost ka rezultatima, kao i motivacija zaposlenih i odlični radni uslovi. 

Finansije kod nas

I ono što svima zadaje glavobolju – finansije. :) Predstavljen je model trenutnog finansiranja naše agencije koji, moramo biti iskreni, ima svojih poteškoća i propusta, ali smo iste na vrijeme uočili i našli rešenje ka kojem stremimo. Koncept izmjene jeste orijentacija i veća skoncentrisanost na proizvodima, umjesto na projektima, koji će biti internacionalnog karaktera, outsourcing i uvođenje cloud domaćih proizvoda. 

Sa uspješnom prezentacijom završili smo naše učešće na GECovom kongresu i sa nama ponijeli divne utiske, nova poznanstva i par italijanskih delikatesa. 

Grazie per l’attenzione ;)

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH