Utisci sa AllWeb Albania konferencije

Sanja Mračević
Sanja Mračević
October 20, 2017

Kada vas na sajtu dočeka tajmer koji odbrojava sate i minute do početka “najbolje marketing konferencije”, instinktivno ćete poželjeti da odmah uplatite kotizaciju i vidite o čemu se tu radi. Bili smo na nedavno održanoj AllWeb Albania konferenciji, utisci su nam se slegli i odlučili smo da ih podijelimo sa vama.

This article is also available in English.

AllWeb Albania je konferencija o digitalnom marketingu koja se već drugu godinu za redom održava u Tirani, a kao koncept kreirana je i prvi put realizovana 2012. godine u Makedoniji sa ciljem pružanja jedinstvenog doživljaja, kvalitetnog sadržaja i dijeljenja znanja između učesnika i govornika.

U četvrtak, 12. oktobra, moja koleginica Ljiljana Polić i ja, zaputile smo se u Tiranu, tačnije Tirana Business Park, spremne da čujemo šta 14 inspirativnih predavača ima da nam poruči.

Novi projekat – novo učenje

Heimo Hammer ili Austria’s Mr Digital, osnivač Kraftwerk, full-service digitalne kreativne agencije, otvorio je događaj porukom da nije sami proizvod ono što je od primarne važnosti, već identitet. Kao što već znamo, ne prodaje se proizvod, nego čitava jedna filozofija, a kad vam to potvrdi neko ko je u posljednjih 27 godina sa svojim timom realizovao preko 2 000 kampanja i više od 2 500 digitalnih projekata za klijente kao što su Red Bull, Coca Cola, Opel i Lufthansa, znate da ste na pravom putu.

U 21. vijeku nedopustivo je raditi marketing koji se ne oslanja na podatke

Anke den Ouden, generalna menadžerka Microsoft-a za Centralnu i Istočnu Evropu, nadovezala se i dalje nas uvela u priču ističući da, ukoliko želimo da budemo primjećeni, moramo razumjeti čitav put potrošača u procesu donošenja odluka. Bitno je analizirati obrasce ponašanja, jer su podaci od krucijalne važnosti kada je marketing u pitanju.

Usaglašenih mišljenja da je danas nedopustivo raditi marketing koji nije baziran na podacima, pripremili smo se za predavanje osnivača SpringTab-a. Peter Szanto iznio je tezu da podaci nisu pametni ili glupi, već da ih mi sami činimo takvim i podstakao nas da još bolje koristimo tehnike digitalnog marketinga, jer se čak 98% ljudi osjeća uznemireno kada vidi reklamu koju, u stvari, ne želi da vidi. Da to ne bi bio slučaj sa vama, upoznajte svoju ciljnu grupu, svoje postojeće i potencijalne potrošače, predstavite im se i omogućite im personalizovano iskustvo.

Dajte potrošačima priliku da razumiju vaš proizvod

Da ne treba samo prodavati, već dati potrošačima priliku da razumiju proizvod, istakao je i Kentan Makwana, izvršni direktor Enterprise Lab-a, a da li ćete to uraditi putem besplatnih uzoraka ili probnog perioda, odluka je na vama.

Kada već govorimo o podacima, nije u redu da zanemarimo brojke i procente, pa evo nečega što nam je posebno privuklo pažnju:

  • 50% tržišta ne razumije vrijednost koju pružate i njih treba stimulisati,
  • 40% tržišta potrošača nije upoznato sa pojedinostima i njih je potrebno edukovati,
  • 7% potrošača nije spremno za vas i zbog toga je nužno savjetovati ih i
  • 3% njih su već vaši potrošači; prestanite da im prodajete, (u)služite ih.

Da li je vrijeme je za VR i AR?

A na koji način da sve ovo uradite? Pa, jednostavno ne postoji bolji metod od kreiranja odgovarajućeg sadržaja. O content marketingu, moćnom oružju digitalnog marketinga, pričao nam je Ivan Brezak Brkan, osnivač i urednik Netokracije. Da ulaganje u sadržaj ima smisla, objasnio nam je na primjeru Coolinarika i Buildingbody, online platformi koje imaju za cilj pružanje sadržaja koji informiše i edukuje i tek onda prodaje. “Ulažite u nove stvari, vrijeme je za VR i AR”, savjet je koji smo dobili.

Enkelejd Zotaj, IT direktor u Raiffeisen banci, tehnološki lider sa više od 15 godina iskustva poručio nam je da digital nije rješenje, već sredstvo kojim kreiramo ono najbitnije – iskustvo potrošača, a Nathan Ott, suosnivač The GC Index-a, nam je pričao o digitalnoj transformaciji i liderstvu i kako da razvijamo strategije za prelaz iz analogne u digitalnu sferu biznisa.

Kreirajte video kakav biste vi sami voljeli da odgledate

Vrijeme je bilo i da čujemo Darka Buldioskog iz New Media MK marketing agencije i programskog direktora konferencije. Ovoga puta, u fokusu priče bio je video sadržaj. Video format je jedan od najaktuelnijih trendova, naročito na društvenim mrežama i sva tajna kreiranja viralnog videa jeste u stvaranju sadržaja koji bi mi sami pogledali potpuno uživajući u njemu, a ono što nas je možda i iznenadilo, jeste tvrdnja da u dvoboju između videa kraćeg i dužeg trajanja, pobjeđuje onaj sa većom minutažom.

Budite vozači, a ne prolaznici u digitalnom marketingu

Nakon Darka, uslijedila je prezentacija od koje smo puno očekivali. Robert Petković, Analytics Lead iz agencije Bruketa&Žinić&Grey, predstavio nam je moć Google Analytics-a putem kojeg moramo mjeriti progres kako bismo bili uspješni u planiranju prodaje, prilagođavanju sadržaja i tome slično. Broj sesija i korisnika, prosječno trajanje sesije, bounce rate i % novih sesija samo su početak i osnova, ali to nikako nije dovoljno za sveobuhvatnu analizu performansi. Potrebno je posmatrati, analizirati  i razumjeti uzročno-posljedične veze, poput toga koji kanal je prethodio onom koji je doveo do konverzije.

Usaglašeni sa mišljenjem da ne postoji digitalni marketing, već samo marketing na različitim kanalima, odnosno onaj koji rješava i onaj koji ne rješava probleme, spremno smo dočekali posljednje predavanje. Paul Papadimitriou je, za kraj, uputio inspirativne riječi i motivisao preko 250 marketara i preduzetnika, učesnika konferencije, da se usude da rizikuju i da stvaraju magiju, jer ljude toliko i ne interesuje kako je nešto napravljeno, već žele da, kada vide vaš proizvod ili uslugu, vide magiju.

Jednostavno za reći, ali da li je baš tako i kada treba realizovati? Inspirisani i puni novih informacija, spremni smo da kreiramo ne samo nova iskustva, već ona zaista magična.

A vi? ;)

Foto: AllWeb Albania

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH