Utisci sa IT konferencije 2017

Ljiljana Polić
Ljiljana Polić
March 9, 2017

Imali smo veliku čast da budemo sponzori 22. Naučno-stručnog skupa “Informacione tehnologije – sadašnjost i budućnost”, koji organizuje Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crna Gora, održanog na Žabljaku od 27. februara do 4. marta. Na skupu je učestvovalo oko 300 stručnjaka iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Turske, Rusije, Moldavije i Crne Gore.

I ovogodišnji cilj skupa bio je sveobuhvatno sagledavanje aktuelnosti u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija kroz prezentacije originalnih autorskih radova, projektnih rješenja, aktuelnih tema i inovacija. Posljednjeg dana konferencije, studentima se predstavilo nekoliko kompanija iz IT industrije. Imali smo priliku da čujemo osnovne informacije o radu kompanije Digit Montenegro i trendovima u oblasti zaštite na internetu, zatim koliko je važno ulagati u ljudske resurse na primjeru praksi koje organizujemo u Bild Studiju, o radu kompanije Ibis Instruments i projektima koje su do sada realizovali, a na samom kraju studentski radio amateri iz kluba “Student” upoznali su nas sa istorijatom radio amaterizma i njegovoj važnosti u savremenom društvu.

Bild Studio smo predstavili na malo drugačiji način nego inače, jer nam je važno da na ovakvim okupljanjima, na kojima učestvuje veliki broj studenata, profesora i poslodavaca, ukažemo na naše programe obuke kao dugoročno rješenje za problem manjka adekvatnog kadra na tržištu Crne Gore, u nadi da će i drugi slijediti naš primjer. Do sada je kroz naše programe obuke prošlo 47 pojedinaca, koji su se kroz praktičan i teorijski rad obučavali da na najbolji način odgovore zahtjevima savremenog tržišta, koji se mijenjaju većom brzinom nego nastavni programi u formalnom sistemu obrazovanja.

Nakon predstavljanja kompanija, prijavljeni timovi studenata su se uključili u rješavanje zadataka iz oblasti Internet of Things (IoTON) ili programiranja (Hakaton). Naš softverski inženjer, Lindon Camaj, imao je čast da bude dio žirija koji je odlučivao o pobjednicima ovogodišnjeg Hakatona. Studenti su imali zadatak da napišu program koji simulira jednostavan grafički editor, a dodatni zadatak bio je kreirati grafički interfejs (GUI) za editor.

Sve kompanije, sponzori ovogodišnje IT konferencije, obezbijedile su prigodan poklon za učesnike oba takmičenja. Bild Studio je ovogodišnjim pobjednicima Hakatona poklonio Arduino robot, tri knjige iz oblasti programiranja i učešće u našem programu obuke za programere.

Završetak ovogodišnje IT konferencije obilježen je tradicionalnim druženjem u hotelu “Žabljak”, na kojem su podijeljene nagrade pobjednicima i zahvalnice sponzorima i prijateljima, a utisci se nisu slegli do jutra.

As hoped, Žabljak weather treated us right, we enjoyed plenty of ideas and good organization. We are pleased to have been a part of the IT conference and will continue to participate in such events in the future.

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH