Bild Studiju priznanje za razvoj DDK

Sanja Mračević
Sanja Mračević
June 14, 2017

Bild Studio dobitnik je priznanja Zavoda za transfuziju krvi za doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi tokom 2016. godine, a ovo je povod da se još jednom prisjetimo važnosti doniranja kapi koje život znače.

Doniranje krvi spašava ljudske živote, ali i poboljšava zdravlje davaoca krvi, pa ipak mnogi kojima je krv neophodna, često je ne mogu blagovremeno dobiti. Kako ističu iz Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, referentne zdravstvene ustanove koja vrši kolekciju, obradu i distribuciju krvi prema drugim zdravstvenim ustanovama, motivacija građana da daju krv u kontinuitetu jedan je od osnovnih preduslova za poboljšanje stepena dobrovoljnog davalaštva krvi u našoj državi i obezbjeđivanje stabilnih rezervi krvi za potrebe liječenja pacijenata.

Izvor: https://www.cdm.me/drustvo/dvadeset-ljudi-dobrovoljno-dalo-krv-2/

Nama motivacije ne fali, pa tako, imajući u vidu činjenicu da muškarci mogu donirati krv na svaka 3, a žene na svaka 4 mjeseca, već tradicionalno organizujemo akcije dobrovoljnog davanja krvi samostalno ili sa našim partnerima.

Ove godine, 14. juna, prisustvovali smo obilježavanju Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, koji je organizovan od strane Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore i Crvenog krsta Crne Gore u šoping centru Delta City gdje smo dobili priznanje za doprinos razvoju dobrovoljnog davalaštva krvi tokom prošle godine. U ime Bild Studija, nagradu je primio Darko Kašćelan, kao jedan od zaposlenih koji je donirao najviše jedinica krvi, i veliko nam je zadovoljstvo što je prepoznata volja i želja naše organizacije za društveno odgovornim poslovanjem.

Prema statistici Svjetske zdravstvene organizacije (eng. World Health Organization), 57 zemalja prikuplja 100% zaliha krvi putem dobrovoljnog davalaštva. U Crnoj Gori, svaki drugi davalac krvi daje krv za svog člana porodice, a prema podacima Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, tokom 2016. godine nivo davalaštva iznosio je oko 2.8%. Ovaj procenat je i dalje niži od 4% koliko preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.

Krv nije moguće vještački proizvesti i njen jedini izvor je čovjek. Oko 112.5 miliona jedinica donirane krvi sakupi se u svijetu svake godine i adekvatne zalihe krvi mogu se osigurati jedino redovnim dobrovoljnim donacijama, te s tim u vezi, nadamo se da će cilj Zavoda koji se ogleda u postojanju 100%- tnog dobrovoljnog i nenamjenskog davalaštva u skorom roku biti postignut.

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH