Da li ste spremni za Google promjene?

Aleksandra Bošković
Aleksandra Bošković
April 9, 2015

Ukoliko ste pratili putem kojih uređaja korisnici dolaze do Vašeg sajta, vjerovatno ste primjetili da prva mjesta zauzimaju smart uređaji, što ne čudi, s obzirom na trendove korišćenja mobilnih telefona, o kojima smo pisali u prethodnom blog postu.

Dodatno pitanje bi glasilo, da li Vam je stalo da zadržite svoju trenutnu poziciju na Google pretraživaču?

Ako je odgovor da, onda je došlo pravo vrijeme da uradite nešto po pitanju Vašeg veb sajta.

•    Alati za provjeru da li je Vaš sajt mobile friendly?

Google Mobile Friendly Test i W3C mobileOK checker.

Google Mobile Friendly Test će vam kazati da li Vaš sajt mobily friendly ili ne, ali će vam i pomoći da otkrijete i riješite nedostatke, kao što su nekompatibilni softveri za mobilne uređaje (npr. Flash), tekst koji se ne može pročitati bez zumiranja, sadržaj koji nijesu konfigurisan prema veličini uređaja (zbog ćega morate koristiti horizontalni scroll), linkove i ikonice koje su prenatrpane i ne možete ih kliknuti.

W3C mobileOK checker radi na sličnom principu kao Google alat, ali je korisniji ljudima koji imaju više tehničkog znanja o funkcionalnosti i razvoju mobilnih aplikacija, jer pruža više tehničkih detalja o izmjenama koje je potrebno napraviti.

•    Koje opcije Vam stoje na raspolaganju?

OPCIJA 1. Ukoliko ste nedavno (u proteklih godinu ili dvije) uradili veb sajt, moguće je modifikovati kod i prilagoditi ga korišćenju na smart uređajima.

OPCIJA 2. Ako ne želite da mijenjate postojeću desktop varijantu, onda predlažem da uradite mobilnu verziju Vašeg sajta. 
Pružaju Vam se dvije mogućnosti: 
2a) Kupovina nekog od postojećih templejta, uz eventulnu dizajnersku doradu teme ili 
2b) Profesionalna (unikatna) mobilna verzija

Obje mogućnosti su potpuno legitimne, ali morate voditi računa o funkcionalnosti koje želite da budu zastupljene na mobilnoj verziji.
Ukoliko je Vaš sajt prezentacionog ili informacionog karaktera, mobilna „tema“ koja će se prilagoditi Vašim korporativnim bojama je možda i sasvim dovoljno rješenje.

Ali, ukoliko želite da mobilna verzija Vašeg sajta ima posebne funkcionalnosti, sa potpunim ispunjavanjem ciljeva Vašeg poslovanja, onda templejt verzije neće ispuniti Vaša očekivanja.
Profesionalno osmišljen dizajn po mjeri Vašeg ukusa i originalnosti Vašeg prepoznatljivog brenda, sa besprekorno prilagođenim sadržajem podrazumjeva izradu unikatne mobilne verzije.

Pogledajte mobilnu verziju za Perfect Rent a car agenciju.

Bilo da se odlučite za jednu ili drugu mogućnost, imajte na umu da dobra i user friendly mobilna verzija sajta ima sljedeće karakteristike:
–    Jednostavnu pretragu
–    Jasne pozive na akciju (call to action)
–    Brzo očitavanje
–    Primamljiv i koristan (informativan) sadržaj

OPCIJA 3. Izrada novog responzivnog veb sajta

Pogledajte sajt Crvenog krsta Crne Gore.

Responzivni dizajn veb sajta podrazumjeva da će se sajt prilagoditi svim veličinama uređaja preko kojih mu se pristupa, bilo da je u pitanju desktop, tablet ili smart uređaj.

Samim tim, korisnici će Vašem sajtu pristupati preko istog url, što je važno za marketinške napore, jer su skoncentrisani na samo jednu adresu.

Ne smije se zanemariti ni činjenica da je vizuelna dosljednost na svim uređajima nešto što Vam je zaista potrebno, ukoliko želite prepoznatljivost Vašeg brenda.

OPCIJA 4. Izrada unikatne mobilne aplikacije za iOS i Android telefone

Mobilne aplikacije su apsolutni trend u digitalnom svijetu, sa tendencijom rasta u korišćenju.  

Brzina navigacije je apsolutna prednost mobilne aplikacije u odnosu na mobilni veb sajt, kao i brzina učitavanja i prikazivanja postojećeg sadržaja, bez obzira na brzinu interneta kojom raspolažate, sa čim mobilni veb sajt ima poteškoće kad je internet spor.

Mogućnost zarade je takođe mnogo veća sa mobilnom aplikacijom, što kroz samu prodaju aplikacije, što kroz besplatno reklamiranje i implementaciju VAS servisa (usluga sa dodatnom vrijednošću, kao što su premium SMS i pozivi).

Pogledajte aplikaciju za Taxi Montenegro, rađenu u saradnji sa Microsoft korporacijom.

S druge strane, mobilne aplikacije traže povremeni update, koji iziskuje određeno vrijeme i sinhronizaciju sadržaja, što nije slučaj sa mobilnim veb sajtom. 

Možda najbitnija razlika između mobilnog veb sajta i mobilne aplikacije je u vremenu i cijeni izrade. Mobilne aplikacije iziskuju više vremena za izradu, što dalje utiče i na veću cijenu u odnosu na izradu mobilnog veb sajta. 

Ali, ukoliko želite da Vaš prepoznatljivi brend prati Vaše klijente prilikom svakog korišćenja smart uređaja, a i ako Vašem poslovnom projektu više odgovara mobilna aplikacija, nemojte se previše dvoumiti.

Pogledajte i preuzmite Venom aplikaciju za iOS i Android uređaje.
  • I za koju opciju bi trebalo da se odlučite?

Ne postoji jedan tačan odgovor.

Sve zavisi od Vašeg željenog cilja, svrhe Vašeg poslovanja i raspoloživog budžeta. 

Ukoliko imate nedoumica i nijeste sigurni koja opcija je najpovoljnija za Vas, naš tim profesionalaca Vam stoji na raspolaganju.

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH