Droids have taken over Montenegro

Aleksandra Bošković
Aleksandra Bošković
July 15, 2015

Uspješno završen ljetnji kurs za razvoj Android aplikacija

U nedjelju, 12.jula, završen je ljetnji akademski kurs „Droids are taking over the world“ u organizaciji BEST-a, uz podršku Telenor fondacije, Bild Studija, Univerziteta Crne Gore i mnogih drugih. Pet timova sastavljenih od 30 učesnika iz devet evropskih zemalja i Crne Gore, tokom trajanja ovog kursa, pod mentorstom IT stručnjaka iz Bild Studija, Montenegro Technology Centra, Prve banke i Telekoma, radili su na razvoju Android aplikacija.

Nakon zahtjevnog kursa i napornog rada, timovi i njihovi mentori osmislili su i razvili pet Android aplikacija:

1. Bluetooth chat (mentor Saša Adžić); 2. FaceMyBook (mentor Dejan Janjušević); 3. Market Calculator (mentor Genti Elezaj); 4. FindMe – Target group of user on the map (mentor Mladen Planić); 5. Memorize4.me (mentor Aleksandar Šestović).

1.Bluetooth chat – aplikacija omogućava da putem Bluetooth-a, na udaljenosti do 10 metara, chat-ujete sa korisinicima uređaja, koji su u pomenutom dometu, uz obostrano prihvatanje komunikacije, princip „no wi-fi, no credit, no problem“.

2. FaceMyBook – unosi novinu u stvaranje novih kontakata u Vašem imeniku. Ova aplikacija omogućava da tek „uhvaćenu“ sliku momentalno povežete sa postojećim kontaktom ili da dodate novi kontakt, kroz dodavanje niza filtera slici.

3. Market Calculator – je aplikacija koja će Vam olakšati trgovinu, kroz skeniranje bar koda proizvoda i automatsko sabiranje cijena. Svi mi koji smo pošli u trgovinu sa određenim budžetom znamo koliko vremena nam oduzima sabiranje cijena, sa ciljem da vidimo koliko stvari još možemo kupiti. U budućnosti, ovaj tim će raditi na razvoju dodatne funkcionalnosti na aplikaciji, putem koje ćete moći direktno na kasi da platite sve što ste sabrali u Vašoj korpi.

4. FindMe (Target group of user on map) – aplikacija počiva na ideji da prijatelje koji su pristali da budu u Vašem krugu, možete „pratiti“ na Google mapi. Ukoliko ste planirali putovanje i želite da vidite koga od prijatelja možete posjetiti, kao i ako ne želite da pogubite Vaše drugare na sljedećoj žurci, onda je ovo aplikacija za Vas.

5. Memorize4Me – pobjednička aplikacija se već nalazi na Play Store-u. Osim sjajne prezentacije, koja je pripremljena u vidu videa, ovaj tim je uspio da u potpunosti završi aplikaciju. Aplikacija podrazumjeva formiranje personalnih lista, npr. omiljenih restorana, kola, stanova, odnosno svega što inače bilježite i pokušavate da zapamtite, kroz ostavljanje kontakt informacija, slike, kao i rangiranja, odnosno ostavljanja rejtinga određenog mjesta, proizvoda ili usluge. “Perfect not to forget anything!”

Stručni žiri, sastavljen od mentora, predstavnika partnera i organizatora, ocjenjivao je  aplikacije po osnovu ideje, funkcionalnosti, dizajna, prezentacije aplikacija, kao i ostvarenog cilja.Members of the jury, who gave scores to the teams, were mentors, representatives of the partners and organizers. Teams were graded based on idea, functionality, design, presentation of the app, and the goal realized. 

Na osnovu svih kriterijumama, tim Aleksandra Šestovića, sa aplikacijom „Memorize4Me“, osvojio je najviše poena i nagrađen je smart uređajima za sve članove i mentora.Based on these criteria, team led by mentor Aleksandar Sestovic, with application Memorize4me, collected the best grades and the reward were smart phones for all team member and their mentor. 

Na završnoj ceremoniji, svim učesnicima podijeljeni su sertifikati o učešću na kursu, kao i uvjerenje o osvojenim ECTS, koje mogu iskoristiti na matičnim fakultetima.

Ovo je sjajna prilika da se zahvalimo svim mentorima koji su na poziv BEST-a i Bild Studija pristali da budu mentori i izdvoje vrijeme kako bi svojim znanjem pomogli timovima da u relativno kratkom roku od ideje dođu do gotovih aplikacija. Svim učesnicima čestitamo na uloženom trudu i entuzijazmu koji su pokazali za vrijeme trajanje kursa. A organizatoru čestitamo na sjajnoj ideji i kompletnoj organizaciji, uz nadu da je ovo prvi u nizu kurseva koji će u budućnosti sa jednakim uspjehom organizovati, uz bezrezervnu podršku našeg tima.

A Vama preporučujemo da isprobate aplikaciju Memorize4Me i pomognete timu da je unaprijedi kroz Vaše sugestije i komentare.

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH