Kako se pripremate za blistavu karijeru?

Sanja Mračević
Sanja Mračević
March 6, 2017

Kada se ukaže prilika za početak novih stvari krajem godine, često se mogu čuti izgovori poput: “Hajde da to ostavimo za januar”, “Ne mogu više, dosta je bilo za ovu godinu“, “Moglo bi to malo da sačeka“. Ipak, postoje i oni koji za pripremanje za blistavu karijeru ne biraju vrijeme. Ovo je priča o njima…

Četvrtak, 15. decembar 2016. označio je početak prakse u sklopu projekta Bild Studija i Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije Univerziteta Donja Gorica “Razmjena znanja između obrazovnih i istraživačkih institucija i biznis sektora”. 22 praktikanta, odnosno studenta sa sva tri univerziteta u Crnoj Gori; Univerziteta Donja Gorica, Univerziteta Crne Gore i Univerziteta Mediteran, kao i nekolicina zaposlenih u IT ili srodnim kompanijama, dobili su priliku da usavrše postojeća i steknu nova znanja iz oblasti marketinga, web i grafičkog dizajna, dizajna kampanja i UX dizajna, a već za nekoliko dana počinje i drugi dio programa prakse za 28 IT praktikanata. Ovaj projekat podržava Ministarstvo finansija Crne Gore i Evropska unija. 

Zagrijavanje

Kako bi dobili priliku da budu dio prakse, kandidati su morali imati čeličnu volju i jaku motivaciju, jer nije bilo dovoljno samo poslati prijavni formular i čekati mail sa informacijama kad i gdje da dođu. Naprotiv, bilo je potrebno poslati CV, motivaciono pismo i preporuku. Nakon toga, uslijedila je faza testiranja gdje su kandidati koji su ušli u uži izbor prošli niz testova, radili testni projekat i, tek onda, dobili poziv da učestvuju u programu obuke.

Rezultat – 22 praktikanta čija znanja je trebalo nahraniti

Na samom početku, praktikanti iz oblasti marketinga upoznali su se sa prednostima skrivene reklame i otkrili kako promovisati brend na taj način, dok su praktikanti iz oblasti dizajna još jednom uvidjeli kako su matematika, arhitektura, međunarodna trgovina i nauke o materijalima u bliskoj vezi sa dizajnom. Pitali smo naše praktikante da nam prenesu dosadašnja iskustva, ali prvenstveno i razloge zbog kojih su se prijavili na ovaj program mentorstva.

Nikola Topalović, praktikant iz oblasti marketinga, kao primaran razlog prijavljivanja na naš program prakse navodi iskustvo: “Želim da steknem korisna znanja i vještine koja će mi biti od velikog značaja u budućnosti, kako u nastavku studija, tako i na poslu. “

“Početna očekivanja su upravo bila ta da ću biti u prilici da usavršim svoja znanja i vještine, te steknem nova znanja i iskustva iz sfere dizajna, marketinga, UX/UI dizajna i ostalih djelatnosti po kojima je Bild Studio prepoznatljiv.“ – odgovara Radovan Terzić na pitanje kakva su bila njegova početna očekivanja od prakse.

Kako se klupko znanja dalje odmotavalo, praktikanti su se upoznavali sa osnovama marketinga, razlikama između tradicionalnog i digitalnog marketinga, segmentacijom i analizom tržišta i kreiranjem marketing strategije.

Interesovanja, nova znanja i vještine

Ana Dragojević nam je otkrila da je polje digitalnog marketinga uvijek interesovalo, a da i nije bila svjesna toga: “Tokom studija, s vremena na vrijeme bih pratila dešavanja iz oblasti marketinga, ali unazad par mjeseci, to je mnogo učestalije. Na radionicama, u organizaciji Digitalizuj.me usvojila sam osnovna znanja, a sa praksom u Bildu sam htjela proširiti stečena. Praksa se desila u pravo vijeme – kada sam završila sa tim radionicama. Nekako su se kockice namjestile. :)”

I dok je Ana sa svojim kolegama praktikantima sticala nova znanja iz oblasti marketinga, dizajn praktikanti su se usavršavali u grafičkom i veb dizajnu, UX dizajnu i dizajnu kampanja. Jednima je glavna tema za razmišljanje bila kako izvući dobar brief, a za to vrijeme drugi su se bavili temeljnom analizom zahtjeva klijenata i skicirali na papiru.

U Bildovoj fabrici znanja nizali su se predlozi za nazive i slogane brendova, vodile su se diskusije o aktuelnim kampanjama i vizuelnim identitetima, a bavili smo se i istraživanjem i analizom za potrebe različitih, stvarnih i imaginarnih, projekata.

“Željela bih da naučim kako se radi posao i kako najbolje raditi u timu, kako sve funkcioniše u praksi i koji su to sve novi trendovi sa kojima moramo biti u toku.“ – iskustva su Nine Bukilić koja dodaje kako joj zanimljive radionice i mentorka koja se trudi da sve objasni mnogo pomažu u tome.

Praktikanti su se odvažno upustili u izazov kreiranja kampanje koja predstavlja hosting uslugu, ali ništa manje hrabro su pristali da zamijene uloge sa mentorom, pa su oni postali dizajneri, a mentor klijent. Kako su nam priznali, ovaj metod izvođenja radionica im je pomogao da još bolje shvate kako prezentacija rješenja klijentu na način da obje strane budu zadovoljne i nije baš najlakši posao na svijetu.

U razgovoru sa Evom Medigović, saznali smo da ona vidi sebe kao dizajnera koji posjeduje kompletno znanje potrebno za izlazak na tržište rada, dodajući da je, uz znanje, neophodna i vještina: “Vještina saradnje sa klijentom i rješavanja dizajnerskog problema, širenje znanja rada na softverima neophodnim za dizajn, ali i rad u sklopu tima.“

A kad ćemo mi na teamBILDing?

I dok se u jednoj prostoriji vodila diskusija o tome koje je najbolje rješenje sajta i logotipa brenda, praktikanti u drugoj prostoriji su udruženim snagama kreirali ključne marketing poruke uz prethodno definisanje ciljnih grupa. Razmjena mišljenja začinjena smijehom i ovoga puta se pokazala kao dobitna kombinacija, jer su praktikanti zajedno sa svojim mentorima došli do zanimljivih rješenja.

Iako je program prakse za marketing i dizajn praktikante stigao do polovine, dobili smo i nekoliko korisnih savjeta. Ana Dragojević nam je rekla kako bi voljela da je češće u Bildu i da se na taj način upozna sa našim radnim danom: “Da vidimo kako funkcioniše proces pregovaranja sa klijentima, ugovaranje, prezentacija onoga što je odrađeno, a zatim i upoznavanje sa timskim radom u Bildu (brainstorming, teamBILDing itd).“

Pored savjeta, u razgovoru sa praktikantima, otkrili smo i njihove ambicije, pa nam je tako Saša Janković priznao kako on sebe vidi kao člana Bild porodice: “Zanimljivo je da su neki praktikanti nakon prošlogodisnje prakse ostali u Bildu. Možda tako i ja budem, ako ne ove godine, onda možda sljedeće ili neke druge. “

Naši praktikanti vrijedno uče i rade na dobijenim zadacima i svaka radionica čini ih bogatijim za nova znanja i iskustva primjenjiva na tržištu rada. “Razmjena znanja između obrazovnih i istraživačkih institucija i biznis sektora” je pažljivo osmišljen projekat u trajanju od ukupno 15 mjeseci koji kombinuje teorijska znanja sa praksom, kako kroz analizu primjera dobre prakse i studija slučaja, tako i kroz konsultacije i rad na konkretnim projektima i zadacima.

U narednom periodu očekuje nas početak IT prakse, kao i finalizacija prvog dijela prakse namijenjene marketing i dizajn praktikantima čije rezultate jedva čekamo da vam predstavimo. Do tada, kao i naši praktikanti, ostanite uporni, ambiciozni i gladni znanja. :)

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH