Marketing restorana

Andrijana Čavor
Andrijana Čavor
June 8, 2015

Svjedoci smo kako restorani svake godine troše velike pare kako bi privukli što veći broj gostiju. U poslednje vrijeme, desila se revolucija na našim prostorima gdje rukovodioci ugostiteljskih objekata počinju shvatati pravo značenje riječi marketing i široki opseg njegovog djelovanja. Uloga internet oglašavanja sve više uzima maha. 

Marketing restorana svakako nije što je nekad bio. Od ključnog je značaja da restoran prihvati internet marketing i njeguje svoje online prisustvo. Naravno, žuta štampa se sve ređe koristi, pa tako potencijalni gosti koriste pretraživače i prate ocjene korisnika kako bi pronašli restoran u koji su voljni ostaviti svoj novac. Isto tako, želja svih je da vide meni prije same posjete restorana a njihovi favoriti su upravo oni restorani koji imaju ‘jaku’ online prezentaciju. 

Kao menadžer ili vlasnik restorana, ne biste trebali polagati sve svoje nade u tradicionalni marketing i marketing ‘od usta do usta’. Umjesto toga, trebali biste iskoristiti prednosti koje Vam pruža savremeni svijet marketinga. 

Da ne biste prepuštali klijente Vašim konkurentima, dajemo Vam par savjeta kako uspješno da pozicionirate Vaš restoran.

  • Funkcionalan sajt

Morate omogućiti da svi koji žele ili oni koji tragaju, pronađu Vaš restoran putem interneta. To ćete osigurati kroz dobro optimizovani vebsajt koji će imati one funkcionalnosti koje odredite naspram Vaših specifičnih potreba. Ključ je da goste dovedete u Vaš restoran prije nego li otkriju Vašu konkurenciju. Možete kreirati listu sa dnevnim specijalitetima, blog o hrani ili istaći pozitivne komentare Vaših gostiju. 

Veb sajt za Hotel (i restoran) Aria 

  • SEO optimizacija  

Napravite Google istraživanje za Vaš tip restorana i Vašu lokaciju, i provjerite koji su Vam rezultati ponuđeni. Ukucajte u pretraživaču (www.google.me) tip Vašeg restorana i grad (npr: picerija Podgorica). Gdje ste rangirani? – da li se nalazite na prvoj stranici pretraživača ili tek na nekoj od sledećih? Uzimajući u obzir Vaše konkurente, da li će potencijalni gosti, za večeru, izabrati Vaš restoran te pretrage? 

SEO optimizacija za restoran Venom

Griješite ako mislite da su vebsajtovi samo za velike kompanije – više nego ikad, manja lokalna preduzeća shvataju značaj vebsajta i implementacije internet marketinga. Budući da se 72% svih pretraživanja odnosi na lokalni sadržaj, trebate biti 100% sigurni tj. obezbijediti da se Vaš sajt prikaže u pretrazi za Vaš tip restorana.

  • Praćenje ocjena

Ili živite ili umirete na Vašoj reputaciji, zato obratite posebnu pažnju na ocjene i komentare koje dobijate online. To su mjesta gdje Vaši gosti govore online svijetu o njihovim (pozitivnim, nadajmo se) utiscima iz Vašeg restorana. Na pozitivne komentare bi se trebalo najljubaznije zahvaliti, dok onim negativnim pristupiti i riješiti ih sa poštovanjem. Stoga, provjerite da li se nalazite na sajtovima kao što su Tripadvisor ili Booking koji u globalnim razmjerama informišu ljude o smještajnim, restoranskim i drugim turističkim sadržajima i provjerite koje ocjene i komentare ostavljaju Vaši klijenti, ukoliko ste zastupljeni i preporučeni.

  • Mobilna verzija 

Po nedavnim istraživanjima, 81% korisnika pametnih telefona pronalazi restoran u koji će da ide po izlasku iz kuće, dok čak 50% njih pretragu obave u autu. 

Evidentno je da se ponašanje potrošača uveliko promijenilo i da su danas svi ‘zalijepljeni’ za svoje telefone. Ovo je samo jedan od razloga zašto restorani moraju da idu u korak sa poslednjim marketing trendovima. Nemojte izgubiti na svom značaju i obezbijedite da Vaša ponuda u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu bude dostupna Vašim potrošačima.

  • Društvene mreže 

Odličan način da usmena reklama bude ispormovisana i podijeljena na zanimljiv način. Kroz društvene mreže Vam se pruža mogućnost da 365 dana u godini budete prisutni kod postojećih i potencijalnih korisnika Vaših usluga, predstavljate i jačate svoj brend i navodite korisnike da sa drugima dijele njihova iskustva.

Na stranicama facebook-a, twittera, instagrama i drugih društvenih mreža neka se nađu Vaše kampanje, promocije, poklon vaučeri i sve one stvari koje su dio lojalnosti a ujedno i moćni alati za zadržavanje postojećih, a pridobijanje budućih klijenata. Ovim putem, takođe, gradite čvrstu interakciju između samih korisnika, kao i koriniska i Vas. Više lajkova stranice, više sherova postova, veća je i Vaša popularnost.

  • Meni

Ako već imate odličan dizajn menija, možda i nema potrebe za mijenjanjem. Međutim, ukoliko imate dosadan ili zastareo meni a pritom istaknut na vašoj veb stranici, gosti bi mogli pomisliti da ni Vaša hrana nije primamljiva. 

Dizajn menija za restoran Konte, autori: Bild Studio dizajn tim

  • Budite u trendu 

Pratite trenutne statistike (kretanje, potrebe i zahtjevi korisnika), novitete i prihvatite sve ono što može da unaprijedi Vaš marketing plan. Kroz samo praćenje i istraživanje, možete doći do odgovora na mnoga pitanja kao što su: Kako trebate da pozicionirate Vaš restoran? ili Da li trebate da osvježite jelovnik? 

Uputili smo Vas u par savjeta za građenja kvalitetnog internet marketinga za Vaš restoran. 

Mi, kao Vaš mogući marketing tim, preuzimamo 99% radova na marketing aktivnostima koje su vam potrebne, onih vaših 1% nikako nisu zanemarljivi i važniji su više nego što možete zamisliti. 

Zato Vi morate biti interaktivni klijent i prenositi nam što se dešava u vašem okruženju, obavještavati nas o samom dešavanju unutar Vašeg restorana, jer upravo Vi predstavljate krucijalni dio jedne velike slagalice i sa Vašom pomoći i povratnim informacijama, marketing napori uloženi za Vaš restoran će biti uspješniji. 

Dizajn menija za restoran Zrno Soli, autori: Bild Studio dizajn tim

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH