Profesor na jedan dan

Jovana Đuričić
Jovana Đuričić
April 25, 2019

Četvrtak, naizgled kao i svaki drugi, ali je ovaj ipak bio poseban. Ukoliko niste znali zadnji četvrtak u mjesecu aprilu se obilježava kao međunarodni dan djevojčica u ICT-u. 

Treću godinu zaredom, u organizaciji Privredne komore Crne Gore Bild Studio posjećuje neku od podgoričkih osnovnih škola. Cilj ovih posjeta jeste da informišemo i edukujemo djevojčice koje su to prednosti ICT profesija. Ove godine smo posjetili deveti razred OŠ “Sutjeska”. 


Kako bi predavanje bilo interesantnije tokom prvog dijela časa smo kroz primjer naše agencije pokušali djevojčicama da približimo šta je to čime se naše djevojke bave i koje su prednosti rada u IT industriji. Govorili smo o različitim pozicijama koje pokrivamo, ali i obrazovanju i fakultetima koje su prethodile ovim pozicijama.

Ono što je djevojčicama posebno privuklo pažnju jeste da čak 50% djevojaka koje rade u našoj firmi nemaju diplomu iz informacionih tehnologija, ali smo uz želju i pravo usmjerenje i u IT-ju uspjele pronaći svoje mjesto pod Suncem. :)

Tokom druge polovine časa, koleginice Amra Jukić i Jovana Đurović su pokazale djevojčicama kako se uz pomoć intuitivne platforme za veoma kratko vrijeme može kreirati sajt njihovog odjeljenja. Djevojčice su bile oduševljene saznanjem da jedino što Google platforma zahtjeva  za kreiranje sajta jeste Gmail adresa.

Kako je 9. razred na neki način prekretnica u obrazovanju svakog djeteta, za kraj vam moram otkriti da smo “suptilno” htjele ukazati djevojčicama da još jednom razmisle o svom daljem usmjeravanju ili budućoj profesiji. Ukoliko je makar jedna od njih dvadeset nakon današnjeg dana pošla kući razmišljajući o tome kako bi joj titula developer-a stajala uz ime, naše predavanje je bilo uspješno. 

P.S. Lijepo je ostvariti svoj san iz djetinjstva da budeš profesor, pa makar i na  dan. ;)

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH