U nastavku slijede: marketinški trikovi

Sanja Mračević
Sanja Mračević
October 31, 2017

Postoje li marketinški trikovi i gdje možete nabaviti čarobni štapić uz pomoć kojeg postajete ekspert u ovoj oblasti? Sa svojom koleginicom Jelenom Novaković sam se u četvrtak, 26. oktobra, na poziv Debatnog kluba Ekonomskog fakulteta, zaputila na naš bivši (i sadašnji) fakultet kako bismo zajedno sa studentima otkrili ove misterije univerzuma. :)

EKSKLUZIVNO: 3 glavna marketinška trika koja MORATE znati!

  • 404 not found
  • 404 not found
  • 404 not found

Htjele smo da budemo potpuno iskrene i na samom početku razjasnimo neke stvari: Marketing stvara magiju (ili bi bar trebalo da je stvara), ali nikako uz pomoć trikova. Tajna dobre marketinške recepture leži u svega nekoliko sastojaka: znanje, iskustvo, mudrost i, naravno, kreativnost.

Kako?

Uz pomoć najvrijednijeg resursa jedne kompanije: ljudi, naročito onih koji su posvećeni i potpuno predani poslu, a to je, usudila sam se da kažem na osnovu ličnog iskustva, 99% Bildovaca (neka 1% bude samo statistička greška :) ). Neki su tu od samog početka, jedan broj je ostao nakon omiljenog projekta zaposlenih u Bildu, Velike ljetnje prakse, a njih 50 su naši brend ambasadori i bez titule zaposlenih – praktikanti sa još jednog veoma dragog projekta – Transfer of Knowledge.

Kako se marketingom bave profesionalci?

Ili kako to radimo predivni mi, liderka Marketing sektora, Dženita Brčvak, PR Bilda, Ljiljana Polić, eksperti za digitalni marketing, Miloš Dimić i Jelena Novaković, i copywriter-i, Jovana Đuričić i ja?

Balansiramo između svakodnevne komunikacije sa velikim brojem ljudi, od klijenata potpuno različitih senzibiliteta do kolega iz ostalih sektora i izvršavanja naših radnih zadataka. Kako bismo stekli bolji uvid u sve to, uputili smo ih na video koji sve kristalno jasno objašnjava.

A kako izvršavamo radne zadatke? Pa to je bar lako: ne počinjemo ništa, ali baš ništa bez temeljno odrađenog istraživanja; prigrlimo Google i krećemo u akciju. :)

Treba ispratiti teme koje su aktuelne, jer nema baš mnogo smisla da sada objavljujemo nešto vezano za pomračenje Sunca koje se desilo ljetos ili da kreiramo objave za društvene mreže povezane sa Evropskim prvenstvom u košarci koje je završeno sredinom septembra, zar ne?

Takođe, zaključili smo da je za sve koji se bave marketingom važno pratiti trendove u oglašavanju i testirati da li oni funkcionišu i na primjeru našeg brenda. Video sadržaj koji ne prestaje da nam se pojavljuje na početnim stranicama društvenih mreža, kampanje sa influenserima koje osvajaju region, dilema blogovi ili vlogovi i šta koristiti u našem biznisu, sve to će se pojaviti u rezultatima pretrage ukoliko na Google-u unesemo riječi trendovi u marketingu 2017. Savjetovali smo učesnike koji su nas pažljivo slušali da ih redovno istražuju i obrate posebnu pažnju krajem i početkom svake godine na predviđanja stručnjaka vezana za ono što će u ovoj sferi biti aktuelno u predstojećim mjesecima.

Istraživanje je, na kraju krajeva, bitno zbog onoga oko čega se uvijek sva priča vrti: ciljne grupe, pa smo otkrili formulu koja nama uvijek olakšava posao: ne zamišljajte grupu ljudi, već se fokusirajte na jednu osobu, tačnije predstavnika dijela populacije kojoj želite da se obratite i prodate vaš proizvod. Dajte joj ime, nacrtajte je do najsitnijih detalja, i na papiru i u glavi, razmišljajte o tome koliko ima godina, šta voli, šta nikako ne voli, šta želi, koji su njeni strahovi, ambicije i stil života i olakšaćete sebi posao oko ove veoma bitne stvari.

Šta nakon svega toga?

Na kraju, morali smo da razuvjerimo prisutne i objasnimo da, ako su definisali svoj plan, obavili istraživanje i plasirali sadržaj, to nije kraj, već tek početak bavljenja ovom zanimljivom naukom. Slijede analize i evaluacije čitavog procesa koje su važne iz 3 glavna razloga:

  • pomažu da vidimo da li dobro radimo posao i jesmo li ostvarili zacrtani cilj,
  • omogućavaju nam da steknemo uvid u to koji način promocije i kanal komunikacije daju najbolje rezultate i
  • mogu da nam olakšaju posao oko nastavka date ili neke sasvim nove marketinške aktivnosti.

Došao je kraj našem izlaganju i vrijeme za pitanja učesnika. Vođeni mišljenjem da ljudi ništa ne pitaju ili onda kada im je sve potpuno jasno, uglavnom zbog toga što ste ispričali već ispričanu priču ili kada ste bili toliko dosadni da žele da što prije nestanete iz njihovog vidnog polja, obradovao nas je entuzijazam i brojna pitanja vezana za specifičnosti marketinga, aktuelnosti u oglašavanju, situaciju u Crnoj Gori u ovoj sferi, razumijevanje klijenata i njihov pogled na marketing, a zajedničkim snagama smo pokušali i da odgonetnemo koliki je prosječan životni vijek jednog hashtag-a. :)

Završile smo našu prezentaciju, ali smo ostali da saslušamo zaposlene u HR sektoru kompanije Societe Generale Montenegro i nismo se pokajale, jer je radoznali duh marketara nahranjen novim znanjem iz još jedne oblasti.

Hvala još jednom organizatorima na pozivu i radujemo se novim prilikama za razmjenom znanja, jer, kako kažu: Znanje se množi samo kada se dijeli. :)

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH