Uspješan završetak Velike ljetnje prakse

Ljiljana Polić
Ljiljana Polić
November 2, 2016

Da se istrajnim radom pomjeraju granice, dokaz je i Velika ljetnja praksa koja je produžena za mjesec dana i neplanirano prešla u Veliku “jesenju” praksu.

Tokom tromjesečne prakse, 12 praktikanata se obučavalo u oblastima dizajna, marketinga i informacionih tehnologija. Imali smo priliku da od samog starta sarađujemo sa vrsnim stručnjacima i budemo prihvaćeni kao dio tima. Pored svakodnevnog rada sa mentorima, veliki značaj za nas imale su razmjene znanja, na kojima smo jednom nedjeljno svojim kolegama praktikantima prezentovali naučeno i na taj način jedni druge upoznavali sa trendovima iz oblasti IT-a, marketinga i dizajna.

Šta nam je najviše pomoglo u sticanju novog znanja?

Moramo priznati da nijesmo uvijek bili raspoloženi za razmjenu znanja, kao posebnu vrstu edukativnih radionica, naročito kada je počeo rad na komercijalnim projektima, a broj zadataka se iz dana u dan povećavao. Međutim, kada se sumiraju tromjesečni rezultati sa razmjena znanja, naš napredak je evidentan. Možda je najbolji pokazatelj toga trenutak istovremenog smijeha i osjećaja stida, kada sa ove distance pogledamo projekte sa kojima smo se prijavili na praksu. Nismo ni uvijek bili u svom najboljem izdanju, ali se to od nas, početnika, nije ni očekivalo (srećom :) ). Svaka naša greška bila je pokrivena konstruktivnim kritikama od strane mentora, svaki problem je bio riješen ili na licu mijesta, ili smo bili upućeni na literaturu koja će nam razriješiti nedoumice. Sa svakim novim zadatkom strah od prve greške se smanjivao, jer je svaka greška prilika za učenje.

VLP Hakaton!

Praktikanti iz marketinga, dizajna i IT-a su sarađivali na dnevnom nivou, bilo kroz konsultacije, bilo kroz zajedničke projekte. Vrhunac našeg zajedničkog rada bio je interni Hakaton! Događaj koji je testirao naš grupni rad, inovativnost, realizaciju idejne aplikacije i njenu prodaju “investitorima” – našim mentorima. To je bila prava razmjena znanja, u formi takmičenja tri praktikantska tima.

Šta smo sve naučili?

Velika ljetnja praksa nam je omogućila da mnoge stvari po prvi put praktično primjenimo. Marketing praktikanti su učili kako da istraže lokalno, regionalno i internacionalno tržište za različite klijente, naprave social media plan i prate rezultate aktivnosti na različitim društvenim mrežama, koriste se SEO alatima, komuniciraju sa medijima i klijentima, razviju prodajne viještine, pišu sadržaj za različite potrebe (flajere, brošure, blog članke, slogane, ključne poruke, saopštenja za medije), unose sadržaj na veb sajt i još mnogo toga što je potrebno savladati od strane budućeg marketing stručnjaka.

U sektoru dizajna, radilo se na tipografiji, pripremi za štampu, primjeni dizajna na različitim formatima i unaprijeđenju znanja u Adobe programima.

Pored iskustva rada u timu i podsticajnoj atmosferi, Backend praktikanti će sa sobom ponijeti znanje iz osnova MVC-a, ASP.NET BoilerPlate-a, kreiranja baza podataka kroz Entity Framework i C# LINQ. Takođe, naučili su kako se pravi Web Api i kako se koristi Git. Frontend-ovci su se u najvećoj meri usavršavali u jQuery, AngularJS i Kendo UI.

Ko preživi, pričaće.

Velika ljetnja praksa je bila izazov za sve nas, ne toliko zbog početničkog znanja, koliko zbog neophodnosti organizacije svog vremena, poštovanja zadatih rokova i prilagođavanja tempu rada u Bildu. Nakon uspješno završene prakse, zapošljeno je 7 praktikanata: Vesna Božović, Anton Nikprelaj i Slaven Mikulić u IT sektoru; Miloš Dimić, Jovana Đuričić i Ljiljana Polić u Marketingu i Luka Žarić u Dizajnu.

A kada će nova praksa u Bildu biti organizovana?

Dobra vijest za sve koji su zainteresovani za pohađanje prakse u Bild Studiju! U saradnji sa Fakultetom za informacione sisteme i tehnologije Univerziteta Donja Gorica, nedavno smo započeli sa realizacijom projekta “Razmjena znanja između obrazovnih i istraživačkih institucija i biznis sektora”. Riječ je o besplatnom programu prakse i mentorstva za studente treće i četvrte godine, a detaljnije informacije dijelimo sa vama u našem narednom blogu. :)

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH