Usudi se biti jači od izgovora

Jelena Novaković
Jelena Novaković
December 18, 2017

Lični razvoj i umrežavanje na Business Café okupljanju

Prijatna atmosfera proljećnog Business Café-a nije nas ostavila ravnodušnim, pa smo poželjeli da se vratimo opet. Cilj je ostao isti: lični razvoj i umrežavanje.

Izvor: Business Café

Šesto po redu poslovno druženje u prostorijama Verde complex-a u Podgorici, Business Café, ovoga puta posjetio je kolega Miloš Dimić, član našeg marketing tima. Od izlagača je čuo nesvakidašnja iskustva i situacije u kojima su se našli, a svojim pričama su ga motivisali da bude  “jači od izgovora”. 

Ovog puta, gosti su bili: Dragan Adžić, jedan od najpoznatijih trenera sa ovih prostora, trener ŽRK Budućnost, bivši selektor crnogorske rukometne reprezentacije i TEDx govornik, Ivona Dabetić Jovović, vlasnica organizacije Vision Event, suvlasnica Aliter Technologies Montenegro i osnivačica NVO Brini o sebi i Igor Majer, projektni menadžer u kompaniji Elko tim, osnivač multisport akademije “Mayer” i škole trčanja “Gump” i prvi Ironman triatlonac u Crnoj Gori. Već iz ovih kratkih biografija moglo se predvidjeti da će narednih nekoliko sati biti itekako zanimljivi.

Izvor: Business Café

O ideji koja stoji iza događaja i njegovoj svrsi pisali smo u prošlom blog postu o Business Cafe-u. Ovoga puta, fokusiraćemo se na nekoliko glavnih poruka koje su kolegi Milošu ostale upečatljive i obilježile ovaj događaj. 

Dragan Adžić, prva osoba iz Crne Gore koja je na klupskom i reprezentativnom nivou ostvarila velike uspjehe sa timom, fascinanatan je po mnogo čemu, a svi koji prate sport poznaju ga po uvijek smirenoj i stabilnoj prirodi. Za Dragana je uspjeh pitanje puta. Za pehar, kaže da je vrijedan “sve dok ga ne osvojite, a onda kada ga osvojite, postaje blato”. Čim se pehar osvoji, on prestaje da bude važan, jer se odmah stremi ostvarenju nekog uzvišenijeg cilja. Dragan tvrdi da svaka uspješna osoba mora da bude skromna i mora da zna da “čim se visoko uzdigneš iznad zemlje, neminovno je da ćeš da padneš”. Ono što Draganu donosi posebno zadovoljstvo je treniranje mlađih generacija. A o kompleksnosti uloge trenera, kaže da je dovoljno teško raditi na sebi, a još teže na drugima. Iz ovog govora nosimo poruku da je važno biti skroman i nikada ne misliti za sebe da smo najbolji u nečemu, već naprotiv. Baš to će nas tjerati da se trudimo još više, saglasni?

Iznenađenje povodom Draganovog rođendana. Izvor: Business Café

Ivona Dabetić Jovović nekada je radila u korporativnom svijetu, i to punih 10 godina. Glavni razlozi zbog kojih se odlučila da pređe u “preduzetničke vode” jeste želja da upravlja sopstvenim vremenom i radi isključivo na projektima na kojima želi. Kada ste dio jedne kompanije i radite u timu, neminovno je da ćete nekada morati da radite na projektima koji vam se baš i ne dopadaju i smatrate ih dosadnim. Takođe, kao zaposleni u firmi vi nemate potpunu kontrolu nad svojim vremenom. Čak i kada nemate mnogo posla, vi morate ostati u kancelariji tih 8h dnevno, 5 dana u nedjelji. Međutim, kada upravljate vlastitim biznisom, toga nema. Kada ste preduzetnik, možete sebi “dati odmor” od dva dana i u sred radne sedmice, a da nikome za to ne polažete račune. Sa druge strane, tačno je da kada vodite svoj biznis, morate biti prisutni u svakoj njegovoj fazi razvoja. Ali kada znate da to što radite ima smisla i da je to za vašu dobrobit i finansijsku stabilnost, nijedan posao vam ne pada teško. Ivona ističe i to da je za svaki uspjeh neophodna zahvalnost, jer omogućava da osoba ostane prizemna, što je jedan od ključnih faktora ličnog napretka.

Izvor: Business Café

Iz dinamičnog i zanimljivog razgovora Igora Majera sa moderatorkom Slavicom Nikolić, istakli bismo značenje riječi “balans”, važnost pronalaženja ličnog “trigger-a” (okidača) i obavezivanja. Igor je lijepo uočio da u našoj kulturi riječi poput: krv, tuča, znoj i slično, asociraju na nekog ko je jak (i u fizičkom i u mentalnom smislu) i kao takav je poželjan. Dok, riječ ”balans” zvuči mlako i kao da nije dovoljno dobra. Međutim, to je potrebno mijenjati, jer balans je jedan od ključnih faktora uspjeha. Pored balansa, svaka osoba treba  da pronađe i unutrašnji okidač koji je pokreće na preduzimanje određenih koraka ka ispunjenju cilja. Mnogi ljudi žele da im se “servira” formula uspjeha a u suštini, formula uspjeha ne postoji. Svako definiše uspjeh na različit način i svako od nas posjeduje u sebi jedinstvenu unutrašnju motivaciju. Igor, takođe, predlaže i da se obavežete. “Obavežite se bračnom drugu, roditeljima, bratu, sestri i prijateljima da ćete postići ono što ste zacrtali, i vidjećete da više natrag nema.” Probajte sa obavezivanjem, možda i vas kao i Igora, to učini nezaustavljivim. Jeste li spremni da prihvatite mali Igorov izazov da na svom Facebook profilu objavite vaše ciljeve i obavežete se pred svim tim ljudima? :) Javite nam ishod, obavezno. :)

Izvor: Business Café

Dalji razgovori su se nastavili u kafeu u opuštenoj atmosferi začinjenoj ukusnim kanapeima i toplim pićem. Priče se nastavljaju, uvijek obogaćene određenom poukom i decenijama “klešu” prave borce. Zato, odluči se biti jači od izgovora i nazdravi sa uspješnim ljudima na sljedećem Business Café-u.

Izvor: Business Café
Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH