Praksa u Bild Studiju

Milena Raičević
Milena Raičević
August 20, 2015

Uspješan početak

U maju je na našem sajtu objavljen poziv za četiri otvorene internship pozicije. Bilo je puno prijavljenih kandidata, a devet njih je, na našim testovima pokazalo zadovoljavajuće rezultate. 

Praksa koja je planirana za samo četvoro je usljed, pokazanog znjanja i sposobnosti potencijalnih kandidata, proširena i sada u Bild Studiju imamo devet novih praktikanata – budućih profesionalaca. 

Upoznajte stažiste

Odabrani stažisti, koji već vrijedno rade na projektima za domaće i inostrano tržište, su:

Cilj prakse je da mladim ljudima prenesemo znanje i vještine koje posjedujemo, nadamo se da će svih devet iskoristiti naše sposobnosti na najbolji način i postati članovi Bild tima. Kroz praksu želimo da podijelimo znanje a najveća želja nam je da studenti, kroz učenje na realnim projektima steknu sposobnosti koje će im osigurati željeni karijerni razvoj i opstanak na tržištu rada. Mnoge kompanije u svijetu i okruženju imaju slične programe ( BitCamp, IT akademijaComtradeBlocCareerfoundry), a sada je i Bild jedna od njih. 

Otkud ideja prakse u Bildu? 

Na fakultetima najčešće imamo prilike da naučimo teoriju, međutim, većina nas, kada je završila sa tradicionalnim obrazovanjem, teoretskom znanju nije mogla naći praktičnu primjenu. Činilo se da smo na početku i iznova moramo da se specijalizujemo. Mi težimo da to više ne bude slučaj, da svršeni studenti u toku školovanja dobiju praksu u realnom biznisu. 

Naše djelovanje u ovom cilju se sastoji u usmjeravanju, obuci, prenošenju znanja i kreiranju neophodnog balansa između teorije i prakse. U našoj agenciji za sve ovo zaduženi su mentori, profesionalci u svojim oblastima sa preko 10 godina radnog iskustva. Jedan od naših koraka u ovom smjeru je bilo i učešće naših mentora na ljetnjem kursu za razvoj mobilnih aplikacija – Androizuj se.  

Koji su benefiti za pojedince, kompanije i društvo?

  • Kompanije 

Moramo napomenuti da većina zanimanja kojima se mi bavimo spadaju u deficitarna. Dobar kadar iz naših oblasti teško je na tržištu naći, a tražnja ne izostaje. Devet praktikanata, koji kod nas već stažiraju, su samo prvi korak ka što boljem formiranju ponude inžinjera na tržištu rada. Za kompanije ovo samo može biti pozitivno, imaće prilike da dobiju stručne ljude koji će moći, i najsloženije zadatke da rješavaju bez problema. Imajući ovo na umu, cilj svih IT kompanija, ali i kompanija iz drugih oblasti, treba biti osposobljavanje kadrova koji im trebaju ili će im biti potrebni. Ni jedan trenutak nije toliko dobar kao ovaj, baš sada, da se sve kompanije pokrenu i usmjere ka razvoju toliko traženih profesionalaca. 

  • Stručnjaci

Sada se pitate zašto je ovo dobro za studente, buduće profesionalce? Stručniji kadar sebi osigurava bolje pozicije i ima veće izglede za povećanjem zarada. Zar cilj svakog pojedinca nije napredak i bolja zarada. Put za koji se mi zalažemo donosi benefite svim stranama: kompanijama, institucijama a najprije pojedincima, danas studentima a sjutra ekspertima na svojim poljima. 

  • Industrija i društvo 

Ako se osvrnemo na IT industriju, nikako ne smijemo zanemariti činjenicu o usponu koji doživljava. Naime, istraživanje koje je sprovela Milica Radulović, kao dio istraživanja planiranog za budući magistarski rad, pokazuje da se vrijednost IT industrije u Crnoj Gori povećala za 5.22% u 2013. u odnosu na 2012., dok se u 2014. povećala za 13.68% u odnosu na 2013. godinu. Ukoliko za osnov predviđanja uzmemo prethodni rast, Milica zaključuje da bi trend mogao da se nastavi, i očekivani rast bi mogao da dostigne čak 22%. Milica nam je takođe donijela i informaciju da je IDC Adriatics objavio informacije o rastu IT tržišta u Srbiji i Bosni i Hercegovini, dok u Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji zabilježavaju pad vrijednosti.

Što se globalnog tržišta tiče stanje je sljedeće, istraživanja pokazuju da je globalno IT – tržište poraslo u 2012. godini za 5,9%, a u 2013. za 4,6%. Globalni ICT report iz 2015 godine, izdat od strane World Economic Forum-a objavljuje tri važne poruke koje se tiču impakta koje ova industrija ima širom svijeta. ICT revolucija ima potencijal da transformiše države jer sa sobom nosi moć da riješi i najbitnija pitanja koja se javljaju u ekonomiji i društvu. Zatim, postoje zemlje u svijetu u kojima se revolucija još nije desila i nijesu iskoristile svoj potencijal. Jedna od ovih zemalja je i Crna Gora, naime kod nas postoji kadar koji treba dodatno obrazovati i kada se ovo postigne, blizina razvijenim društvima nam daje mogućnost rasta na svjetskom tržištu. Posljednje, ICT su uveliko prisutne u određenim djelovima planete, a internet povezanost je za zemlje, kao što je naša samo prednost. U prilog učešću interneta u razvoju IT tehnologija govori i činjenica da Statistički Zavod Sjedinjenih Država prilaže analizu u kojoj na rast zaposlenosti u ovom sektoru uveliko utiče takozvani “offshoring” ICT usluga tržištima sa manjim troškovima rada među kojima je i naše.

Sve gore navedeno ukazuje na činjenicu da Crna Gora mora ozbiljno shvatiti potencijal koji IT tržište pruža i benefite koji iz njega mogu proizići. Još jedan zanimljiv podatak je i visoka produktivnost rada u ICT industriji, naime u EU je ova brojka duplo veća u poređenju sa bilo kojom drugom ne finansijskom industrijom. Što je samo još jedna šansa koju ova industrija u našoj zemlji može iskoristiti. 

Praksa – podrška, značaj i rezultati

U ranijim blog postovima smo pisali o značaju uključenja institucija, univerziteta, države i svih kompanija u ovoj industiji u zemlji kako više ne bi kaskali za inostranstvom već postali dio igre koju nam globalno tržište nameće. Osvrt na značaj saradnje između privrednog sektora i univerziteta u formiranju neophodnog kadra smo dali u tekstovima: “Stari pristup obrazovanju” i “Novi pristup obrazovanju”.

  • Danas naša praksa ima podršku
    • Univerziteta UDG na celu sa rektorom prof. dr Veselinom Vukotićem, dekanom Fakulteta za Informacione Tehnologije prof. dr Milicom Vukotić i prof. Davorom Ćorićem.
    • Univerziteta Mediteran na celu sa dekanom doc.dr Adisom Balotom, kao i prof. dr Snežane Sćepanović i mr Nađe Žarić.
    • Univerziteta Crne Gore na celu sa dekankom PMF-a prof. dr Žanom Kovijanić Vukićević, kao i podršku profesora – prof. dr Gorana Šukovića i prof. dr Stevana Sćepanovića.

Koristimo priliku da se svim univerzitetima zahvalimo na podršci, sigurni smo da će naše zajedničko djelovanje imati pozitivne efekte kako na studente, tako i cjelokupni razvoj IT industrije. 

Kao rezultat prvog kruga prakse u Bildu zapošljena su 3 inženjera

Veselin Vujovic  
Front end engineer intern 
Genti Elezaj 
Front end engineer intern 
Filip Andjelić
Front end engineer intern 

Nadamo se, da će i ovaj drugi krug, od devet polaznika za rezultat imati njihovo zapošljenje u našoj kompaniji, ukoliko to ne bude slučaj uz našu preporuku naći će svoja mjesta u nekoj od naših partnerskih firmi ili poslodavaca u oblasti. 

Naš krajnji cilj bi bio da praksa koju organizujemo skrene pažnju svih vas na značaj promjena koje možemo da unesemo u naše društvo. Za nas je ovo tek jedan od prvih koraka u nizu, koji će voditi ka razvoju prakse većeg obima i obuhvataće sve oblasti našeg poslovanja. Da pokrene promjenu dovoljna je jedna kompanija, ali da bi efekat bio potpun neophodna je naša saradnja.       

Izvori:
Istraživanje sprovedeno od strane Milice Radulović kojoj se ovom prilikom posebno zahvaljujemo za značajan doprinos širenju našeg znanja kroz prezentacije i dopune svom inicijalnom istraživanju.  
http://www3.weforum.org/docs/WEF_Global_IT_Report_2015.pdf
http://www.strategyand.pwc.com/global/home/what-we-think/WEF/gitr
http://www.computerworld.com/article/2502348/it-management/it-jobs-will-grow-22–through-2020–says-u-s-.html
http://www.forbes.com/sites/sageworks/2013/12/29/industries-to-watch-in-2014-the-10-fastest-growing-fields/
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Information_and_communication_service_statistics_-_NACE_Rev._2

Šalji
dalje

Ukazali su nam svoje povjerenje

POSTANI JEDAN OD NJIH