Fakultet za crnogorski jezik i književnost

„Jezik je čovjekov najvažniji alat u životu. Od svakodnevnih razgovora, preko umjetničkog izražavanja, pa sve do digitalnog programiranja ljude povezuje univerzalni jezik simbola koji ih određuje, ali koji čovjek ima obavezu da njeguje, razvija i njime pomjera granice svog svijeta: Granice mog jezika znače granice mog svijeta.(Vitgenštajn)

Bild Studio je profesionalno i odgovorno odgovorio na veoma zahtjevan posao kreiranja prve aplikacije pravopisa crnogorskog jezika. U saradnji s Fakultetom za crnogorski jezik i književnost s Cetinja, Bild studio programirao je izuzetan proizvod primjeren XXI vijeku i njegovim izazovima. Aplikacija pravopisa crnogorskog jezika rezultat je plodne i profesionalne razmjene znanja i iskustava akademskog i privrednog sektora, a krajnji cilj saradnje bio je da, putem napredne interaktivne platforme, omogućimo svim građanima lak pristup pouzdanom jezičkom resursu koji ćemo nastaviti da usavršavamo.“ (Ethem Mandić – Prodekan za nauku i međunarodnu saradnju na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost s Cetinja)

Fakultet za crnogorski jezik i književnost je mlada institucija koja postiže zavidne rezultate u domenu naučnoistraživačkog rada i izdavaštva. Misija fakulteta sadržana je u promociji najviših standarda na obrazovnom i naučnom planu u oblasti filološke i kulturološke montenegristike. Uz neprekidano ulaganje u svoje zapošljene, nadaju se da će postati jedna od najznačajnijih obrazovnih institucija tog tipa, koja donosi novine i biva po svom radu prepoznata u širem regionalnom i evropskom kontekstu. S više od 120 objavljenih naslova, cilj ove institucije je, između ostalog, da što širem krugu korisnika online obezbijedi najbolje dostupne i izuzetno kvalitetne pisane sadržaje.

Izazov

U eri popularnih informacionih trendova, važno je imati dostupan, ažuriran i relevantan izvor informacija na koji se lako možete osloniti. Iako se na tržištu može naći veliki broj uspješnih jezičkih aplikacija, za crnogorski jezik ranije nije postojao sličan alat. U tom smislu, izazov je bio da se postojeće znanje o jeziku integriše u jednostavan proizvod, koji je oslonjen na aktuelni jezički standard. Imajući u vidu da potrebe za pravopisom nisu ograničene nekom specifičnom grupom korisnika, trebalo je da razvijemo aplikaciju koja bi imala jasan pregled sadržaja, a da je istovremeno intuitivna za upotrebu.

Rješenje 

Na osnovu važećeg pravopisa, razvili smo jednostavnu mobilnu aplikaciju, dizajniranu za širok spektar korisnika. Sadržaj se temeljio na važećoj literaturi i praksi, a tehničko rješenje napisano u Dartu je bilo dobro strukturirano i stoga vrlo pristupačno i intuitivno za krajnje korisnike. Tokom dizajn procesa, vodilo se računa da pregled podataka bude jasan i jednostavan kako bi se korisnici lakše kretali kroz sadržaj. Aplikacija uključuje pravopisni rječnik, servis brze pretrge traženog pojma i upute na neke od najčešćih nepravilnosti koje se javljaju u korišćenju jezika..

Rezultati

Aplikacija je lansirana u martu 2020. godine i dostupna je preko Google Play Store-a. Kao prva aplikacija tog tipa, dizajnirana je da promoviše crnogorski jezik i doprinese ne samo informisanju i obrazovanju građana, već i podsticanju boljih poslovnih rezultata u privatnom sektoru. Nije novina da pravilna upotreba jezika odaje bolju poslovnost i profesionalnost zapošljenih, što dalje doprinosi boljem imidžu kompanije koju predstavljaju. Konačno, ova besplatna aplikacija može biti izuzetno korisna u medijima, marketingu, obrazovanju, turizmu, državnoj administraciji – ali i svim pojedincima kojima je potreban lak i pouzdan izvor standarda crnogorskog jezika i pravopisa.

Tehnologije i alati:

  • Source control management: Git&Gitlab
  • Languages: Dart
  • Cross platform SDK: Flutter
  • QA: Manual testing on Test Flight and Google Play internal test tracks
  • UX&UI: Adobe XD
  • Project Managment: Jira, Skype

Dopada ti se?

Kontaktiraj nas.